Frågor

Vem ska skriva in sig i personalliggaren?

Vem ska skriva in sig i personalliggaren?

Vilka personer ska antecknas i personalliggaren? I personalliggaren ska du anteckna de personer som är verksamma i näringsverksamheten. Även oavlönade personer och inhyrd personal från bemanningsföretag ska du alltså anteckna. Exempel på oavlönad personal är praktikanter eller släktingar som hjälper till gratis.

När krävs personalliggare?

Du som bedriver verksamhet inom byggbranschen, fordonsservice, kropps- och skönhetsvård, livsmedels- eller tobaksgrossist, restaurangbranschen, eller tvätteribranschen ska föra personalliggare.

Var ser man sin deklaration?

Har du deklarerat på pappersblanketten tar det upp till 14 dagar innan du kan se på Mina sidor att deklarationen är registrerad hos Skatteverket.

Hur kan man se sin deklaration?

Om du redan har eller skaffar en digital brevlåda senast den 24 februari får du din deklaration i början av mars. På skatteverket.se ser du vilka digitala brevlådor du kan använda. Om du inte har en digital brevlåda får du istället deklarationen med posten till din folkbokföringsadress senast den 15 april.

Hur deklarera fastighetsförsäljning?

Om du har sålt din bostad under 2021 deklarerar du enklast försäljningen i tjänsten Inkomstdeklaration 1. Använd tjänsten Förbered uppgifter om din sålda bostad inför deklarationen om du säljer din bostad under 2022. Det kan du göra direkt efter försäljningen.

Hur deklarera hyreshus?

Hyreshus deklareras vart tredje år i en allmän eller förenklad fastighetstaxering. Däremellan kan din fastighet taxeras vid en särskild fastighetstaxering. 2022 är det förenklad fastighetstaxering för dig som äger en hyreshusfastighet.

När krävs personalliggare Bygg?

Om du bedriver byggverksamhet på en byggarbetsplats där kostnaden överstiger fyra prisbasbelopp, ska du alltså föra en personalliggare över dig själv.

Hur beskattas en hyresfastighet?

När du säljer fastigheten och förhoppningsvis gör en reavinst är skatten 27 procent. En hyresfastighet med tre eller fler lägenheter kommer alltid att beskattas som näringsverksamhet om du äger den privat, vilket innebär att överskottet beskattas med egenavgifter och sedan läggs på din inkomst av tjänst.

När behövs inte personalliggare?

Skyldighet att föra elektronisk personalliggare gäller dock inte när byggherren är en privatperson som bygger för privat bruk eller när den sammanlagda byggkostnaden (arbets- och materialkostnad) på byggarbetsplatsen antas uppgå till mindre är fyra prisbasbelopp (cirka 190 000 kronor).

Share this post