Allmänning

Vem far veta vem som anmalt kan man vara anonym?

Vem får veta vem som anmält kan man vara anonym?

Detta innebär att om det gjorts en anonym anmälan kan ni inte få reda på vem som gjort anmälan. Har istället anmälaren berättat om sitt namn, men begärt att få vara anonym i relation till er, behöver socialnämnden göra en sekretessprövning enligt offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

Kan man polisanmäla en orosanmälan?

Det du kan göra är därför att göra en polisanmälan och även meddela socialtjänsten att du anser att du blivit utsatt för en falsk anmälning. Om du vill höra dig mer om vad du kan göra när du fått en falsk orosanmälan kan du boka tid med de duktiga juristerna hos Familjens Jurist.

Vem får reda på en orosanmälan?

När socialnämnden får in en orosanmälan så ska de först avgöra om barnet behöver skyddas akut, en s.k. skyddsbedömning. De gör även en förhandsbedömning där de tar ställning till om de ska starta en utredning (11 kap. 1 § socialtjänstlagen).

Får föräldrar läsa Orosanmälan?

När en orosanmälan inkommer till socialtjänsten som rör ett barn ska alltid vårdnadshavarna informeras. Generellt ska socialtjänsten också informera om innehållet i anmälan samt uppgift om vem som gjort anmälan.

När gör SOC polisanmälan?

Huvudprincipen är att en misstanke om brott mot barn skynd- samt bör polisanmälas om det är till barnets bästa. Det gäller självfallet vid stark misstanke om våld och sexuella övergrepp mot barn. Socialtjänsten måste vid varje tillfälle göra en självständig be- dömning av sina uppgifter.

Hur utreds en orosanmälan?

Om utredningsprocessen vid orosanmälan Då tar socialnämnden ställning till om den ska starta en utredning eller ej. Förhandsbedömningen grundas i första hand på innehållet i anmälan samt socialnämndens tidigare kännedom om barnet eller familjen, t. ex. uppgifter i en personakt eller tidigare anmälningar.

Share this post