Populära

Vad ar kvalifikationskrav?

Vad är kvalifikationskrav?

Kravet på tillräckliga kvalifikationer anses som bekant inte innebära annat än att arbetstagaren ska ha de allmänna kvalifikationer som normalt krävs av den som söker den anställning som är i fråga.

Vem har företrädesrätt till återanställning?

Om du har varit anställd i sammanlagt mer än tolv månader under de tre senaste åren hos samma arbetsgivare och blir uppsagd på grund av arbetsbrist så har du företrädesrätt till återanställning.

Vad är ett skäligt erbjudande?

(LAS). Ett erbjudande om omplacering ska vara ett ”skäligt erbjudande”. Det betyder att det erbjudna arbetet ska likna det tidigare arbetet så mycket som möjligt i innehåll och villkor. Och erbjudandet får inte heller vara trakasserande eller ges i syfte att få dig att själv säga upp dig.

Hur räknas företrädesrätt?

Så här räknar du ut din anställningstid Om du har varit inhoppare räknas varje enskild dag. Om du har jobbat på olika driftsenheter inom samma företag får du räkna ihop tiden på alla driftsenheter. Men företrädesrätten gäller sedan bara till den driftsenhet där du var anställd senast.

Vad innefattas i begreppet formella kvalifikationer?

Med ”kvalifikationsbegreppet” åsyftar jag i detta arbete begreppet tillräckliga kvalifikationer. Begrepp som inskolning, inlärning, upplärning, utbildning och kompetensutveckling har i detta arbete samma innebörd. De beskriver att man inhämtar nya kunskaper och färdigheter.

Hur fungerar LAS?

LAS betyder Lagen om Anställningsskydd och är en lag som är till för att skydda anställda. Lagen reglerar hur en arbetsgivare får hantera situationer som uppsägningar och provanställningar. Enligt LAS får en arbetsgivare till exempel inte säga upp en anställd utan att ha en så kallad saklig grund.

Vad menas med formell utbildning?

Med formell utbildning avses deltagande i sådan examensinriktad undervisning inom ramen för skolsystemet som ges vid någon av följande typer av läroanstalt: grundskola, gymnasium, yrkesläroanstalt, yrkeshögskola eller högskola.

Hur räknas LAS dagar i kommunen?

Varje arbetspass med timlön räknas som ett arbetstillfälle. För vikariat med månadslön räknas varje sådan månad som 30 dagar. Det krävs totalt 731 tillfällen. Om du har avtalade dagar sammanhängande så räknas 30 dagar per månad.

Hur många dagar måste man jobba för att bli Lasad?

Inlasad blir du om du har en tidsbegränsad anställning som automatiskt övergår i en tillsvidareanställning. Det sker efter två års anställning oavsett hur många tidsbestämda anställningar du haft på arbetsplatsen. Som princip gäller samma villkor om till exempel lön och befattning när din tjänst omvandlas.

Share this post