Rekommendationer

Vad ar Paris avtalet?

Vad är Paris avtalet?

Parisavtalet är ett globalt klimatavtal som framförallt kom till för att begränsa den globala temperaturökningen, och för att stödja dem som drabbas av klimatförändringarnas effekter. Parisavtalet är kopplat till FN:s klimatkonvention UNFCCC, en global konvention om åtgärder för att förhindra klimatförändringar.

Hur kan FN s medlemsstater arbeta för att nå längre än parisavtalet och minska sina utsläpp av växthusgaser?

Alla länder som står bakom Parisavtalet måste lämna in nationella klimatplaner till FN. De nationella planerna beskriver hur just det landet tänker bidra till att uppfylla avtalets mål. Alla länder i EU står bakom avtalet gemensamt och har därför lämnat in en klimatplan som gäller för hela EU.

Vad krävs för att nå parisavtalet?

För att nå Parisavtalets mål ska länderna lämna in nationellt beslutade klimatplaner med mål om utsläppsminskningar och olika åtgärder (på engelska kallas dessa klimatplaner för NDC – nationally determined contributions).

Vad bestämdes i Glasgow?

Vad bestämdes på klimatmötet i Glasgow?

  1. Utsläppsminskningarna ska granskas oftare.
  2. F-ordet är med, om än urvattnat.
  3. Det ställs större krav på klimatbistånd från rika till fattiga.
  4. Fossilbovarna USA, Kina och Indien ställde upp nya mål.
  5. Demonstranterna kommer att fortsätta kräva systemomställning.

Vad bestämdes på COP26?

De viktigaste målen för COP26-mötet var följande: åta sig att uppnå ambitiösare mål för att minska växthusgasutsläppen senast 2030. diskutera åtgärder för att anpassa sig till klimatförändringarnas oundvikliga effekter.

Vilka länder är ej med i Parisavtalet?

Avtalet ansågs emellertid vara ineffektivt eftersom USA och Kina, två av de länder som står för det största andelen utsläpp, inte deltog i avtalet. (Som utvecklingsland var Kina inte bunden till Kyotoprotokollet och från amerikanskt håll använde det som argument för att rättfärdiga att inte heller USA skulle vara med.)

Share this post