Rekommendationer

Hur gammal blev Anders Zorn?

Hur gammal blev Anders Zorn?

60 år (1860–1920)Anders Zorn / Dödsålder

Var föddes Anders Zorn?

18 februari 1860, MoraAnders Zorn / Född

Vad är Anders Zorn mest känd för?

Anders Zorn är mest känd för sina oljemålningar av nationalromantiska motiv, landskapsmotiv, nakenstudier av kullor från Dalarna, och porträttmålningar. Han var en populär porträttmålare, som bland annat målade amerikanska presidenter.

Har Anders Zorn några barn?

År 1885 gifte Zorn (25) sig med Emma Amalia Lamm (25). De fick inga barn.

I vilken stad bodde Anders Zorn?

Anders Zorn (1860–1920) Anders Zorn föddes i Mora den 18 februari 1860. Hans mor hette Grudd Anna Andersdotter och kom från en småbrukarfamilj från Mora. Fadern var en tysk bryggare vid namn Leonard Zorn som modern träffat under en säsongsanställning på ett bryggeri i Uppsala.

Vad kostar en Anders Zorn?

Zornmålning såldes för rekordsumman 35 miljoner ”Söndagsmorgon” av Anders Zorn gick för en rekordsumma. Foto: Bukowskis. På torsdagen såldes en oljemålning av Anders Zorn till rekordpriset, 35 250 000 kronor. – Det var auktionsmagi, säger Andreas Rydén, chefsspecialist på konst vid Bukowskis.

Vad gjorde Zorn?

Tillbaka i Sverige skapade han mestadels landskapsmålningar och gjorde även en del nakenstudier. Han modellerade bland annat skulpturer som Nymf och Faun, Morgonbad samt en staty av Gustav Vasa. Anders Zorn dog på Mora lasarett, den 22 augusti 1920 av blodförgiftning i buken.

Vad grundade Zorn?

Emma Zorn var filantrop och donator och grundare av Zornmuseet.

Vad är en etsning av Zorn värd?

Vad målade Anders Zorn?

Målade Gustaf V och president Taft Under 1900-talets första år nådde Zorn höjden av sin karriär. Bland annat fick han äran att måla porträtt åt änkedrottning Sofia och kung Gustaf V. 1911 gjorde han porträttet av president Taft som fortfarande, hundra år senare, hänger kvar i Blå rummet i Vita huset.

Var Zorn etsare?

Hans enorma talang för att måla i olja så väl som akvarell, hans lätthet med en pensel på duk och hans skicklighet som etsare överträffas av få. Vid sin död hade Zorn komponerat över 280 stycken etsningar där vissa går tillbaka på målningar medan andra är skapade direkt för plåten.

Vem köpte Söndagsmorgon?

Ett verk av Anders Zorn har gått under klubban för drygt 35 miljoner kronor och därmed satt rekord som det dyraste svenska konstverket någonsin. Det handlar om målningen ”Söndagsmorgon” som under torsdagen såldes på Bukowskis, där budgivningen började på 10 250 000.

Var bodde Zorn?

Anders Leonard Zorn föddes i Utmeland i Mora i Dalarna den 18 februari 1860 som son till den tyske bryggmästaren Johann Leonard Zorn (29) och Grudd Anna Andersdotter (22) men han växte upp vid sina morföräldrar. Hans far kom ifrån Reichenberg i närheten av Würzburg i Tyskland.

Share this post