Populära

Vad ar FARC?

Vad är FARC?

Colombias revolutionära väpnade styrkor – folkets armé, FARC (även FARC-EP) (spanska: Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo), var en revolutionär, marxist-leninistisk gerillaorganisation som i colombianska inbördeskriget förde en väpnad kamp mot landets regeringsstyrkor och paramilitärer.

Vad vill FARC?

De mest framträdande och viktigaste gerillagrupperna var Colombias revolution ära väpnade styrkor, den så kallade Folkets Armé (FARC) och Nationella Frihetsarmén (ELN). De kämpade för regimskifte och ett mer demokratiskt styre. Inbördeskriget mellan regeringsarmén och gerillan startade 1964 och har därefter fortgått.

Vad har hänt i Colombia?

Colombia har länge plågats av en av världens värsta humanitära kriser. Sedan 1960-talet har över 260 000 människor dödats i våld mellan å ena sidan vänstergerillor och å andra sidan militär och högermiliser. Narkotikahandel och annan brottslig verksamhet är en nära sammanflätad del av konflikten.

Vilka konflikter finns det i Colombia?

Colombiakonflikten eller colombianska inbördeskriget, är en väpnad konflikt som pågår mellan Colombias regering och vänstergerillor som FARC och ELN, samt högerpolitiskt inriktade paramilitärer som Águilas Negras.

Hur är klimatet i Colombia?

Colombia är det enda landet i Sydamerika med kust mot både Stilla havet och Karibiska havet. Geografin domineras av två ytterligheter: Andernas mäktiga bergmassiv i väster och Amazonas platta regnskogsområde i öster. Klimatet är övervägande tropiskt. Colombia är 2,5 gånger så stort som Sverige.

Hur många dör i Colombia?

Colombia har länge plågats av en av världens värsta humanitära kriser. Sedan 1960-talet har över 260 000 människor dödats i våld mellan å ena sidan vänstergerillor och å andra sidan militär och högermiliser.

När slutade Colombia konflikten?

Fredsavtalet. I september 2016, efter 52 års konfilkt, skrev FARC och Colombias regering på ett fredsavtal. Fredsavtalet innehöll sex olika stycken som bland annat behandlar markägande, att FARC ska få möjlighet att delta politiskt samt hur gerillans vapen ska samlas in.

Share this post