Ny

Hur lang ar uppsagningstiden?

Hur lång är uppsägningstiden?

Minst åtta år men kortare än tio år – fem månaders uppsägningstid. Över tio år – sex månades uppsägningstid.

Kan du säga upp dig själv under uppsägningstiden?

Egen uppsägning – att säga upp sig själv. Om du vill byta jobb eller göra något annat, måste du säga upp dig själv. Under din uppsägningstid. Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor.

Har du rätt till uppsägningstid?

Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor. Upptäcker du att din uppsägningstid sträcker sig förbi det datum du ska börja en ny anställning, kan du försöka komma överens med din arbetsgivare att få sluta tidigare. Men det är inget du har rätt till.

Vad innebär en månads uppsägningstid?

Med exempelvis en månads uppsägningstid menas att om du säger upp dig till exempel den 15 mars, så upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april. Om motsvarande datum saknas i efterföljande månad, så löper uppsägningstiden ut den sista dagen i den månaden. Det innebär att om du har en månads uppsägningstid och säger upp dig den 31

Har du inte längre uppsägningstid på din arbetsplats?

Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats och ni inte kommit överens om längre uppsägningstid i ditt anställningsavtal, har du själv en månads uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Uppsägningstiden är då en månad oavsett hur länge du varit anställd och oavsett din ålder.

Kan du kräva längre uppsägningstid?

Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.

Hur länge är uppsägningstiden för tjänstemannen?

Regeln innebär att uppsägningstiden förlängs från 6 månader till 12 månader om villkoren är uppfyllda. Detta gäller dock inte efter att tjänstemannen fyllt 65 år. Uppsägningstider för arbetsgivaren om det inte finns kollektivavtal

Vad är en skriftlig uppsägning av ett avtal?

Muntlig uppsägning. Om du föredrar att göra en muntlig uppsägning av ett avtal så är den lika giltig som en skriftlig uppsägning. Det finns nämligen ingen lag som kräver att en uppsägning av ett avtal måste ske skriftligen.

Share this post