Rekommendationer

Vad hette Afghanistan forut?

Vad hette Afghanistan förut?

Riket utvidgandes under hans son Mahmud Hotaki som 1722 utropade sig till shah över Persien. Hans efterträdare förlorade Persien till Nadir Shah, ledare för afshariderna, och drog sig tillbaka till vad som nu är västra Afghanistan. 1738 intog Nadir Shah Kandahar, och Hotaki-dynastins tid var över.

När kom islam till Afghanistan?

På 300-talet f Kr blev Afghanistan en provins i Alexander den stores välde. På 600-talet e Kr kom araberna med islam.

Vilka länder invaderade Afghanistan mellan 300 talet och 1700 talet?

Från denna tid till 1700-talets mitt var södra Afghanistan delat mellan mogulriket och Iran. Regionen norr om Hindu Kush behärskades under samma tid av de uzbekiska khanaten i Chiva och Buchara.

Vem styrde Afghanistan?

Vid tidpunkten för invasionen styrdes Afghanistan av talibaner, ett muslimskt fundamentalistiskt parti som hade tagit makten i landet 1996 efter ett fyra års långt inbördeskrig. Innan det hade talibanerna utkämpat ett gerillakrig 1979-1989 mot Sovjetunionen som då ockuperade landet.

Hur bildades mujahedin?

Den bildades 1979 såsom en av flera gerillagrupper som kämpade mot de sovjetiska ockupationsstyrkorna under Sovjetunionens ockupation av Afghanistan och som slutligen störtade landets kommunistregering i kriget 1979–1992. I det därpå följande inbördeskriget i Afghanistan stred olika mujaheddinfraktioner mot varandra.

Vem har styrt i Afghanistan?

Mellan 2004 och augusti 2021 var landet som stat benämnt Islamiska republiken Afghanistan. Under andra hälften av augusti 2021 tog talibaner över större delen av landet, intog Kabul och tog makten från den tidigare regeringen samt utropade Islamiska emiratet Afghanistan.

Hur vill talibanerna att samhället ska se ut?

Analys. Efter det militära maktövertagandet bör talibanerna nu agera diplomater om de vill undvika ett nytt inbördeskrig. Omvärlden vill också medverka till ett stabilt Afghanistan där jihadister inte ges en fristad, och där kvinnor och minoriteter inte brutalt förtrycks.

Share this post