Blogga

Vad kallades m pa 1930-talet popular lang dam blus med skarp i midjan?

Vad kallades m på 1930-talet populär lång dam blus med skärp i midjan?

Klänningarna och kjolarna blev allt längre i början av 1930-talet, kjolfållen sjönk och midjan placerades återigen på sin naturliga plats, ofta accentuerad med ett skärp. Det var när Jean Patou och Coco Chanel introducerade detta som en ny mode-era inleddes.

Hur såg modet ut på 30 talet?

1930-talets ideal var längre kjolar och längre hår, samt tunga tyger vars fall la sig längs den kvinnliga kroppsformen med en markering vid midjan. Mot slutet av 1930-talet ändrades modet i samband med oroligheterna i Europa och stilen blev mer maskulin.

Hur förändrades modet under 1910 30 talet och varför?

Modet under detta årtiondet var starkt influerat av Frankrike, elegans och empirstilen. Det fanns stora likheter med 1700-talets mode, då stilen var mycket dekorativ. Stilen blev dock mer maskulin med rakare kjolar och längre jackor. Man fick även under detta årtionde en ny inställning till färger och snitt på kläder.

Hur var modet på 40 talet?

Under 40-talet var kläderna väldigt stilrena och klassiskt designade och även om det fanns några färgklickar här och var så valde man ändå en väldigt nedtonad och diskret design. Grönt var väldigt uppskattat på mode både för män och kvinnor. Även marinblått och havsblå toner syntes till, så väl som rött och grått.

Hur man levde på 1940 talet?

1945 framlade Bostadssociala utredningen sitt slutbetänkande och folkhemsbygget tog fart på allvar. Fortfarande var dock resurserna små och tvårummaren var den vanligaste familjebostaden. 1930-talets barnrikehus avvecklades och istället valde man att genom bostadsbidrag förbättra för hushåll med låga inkomster.

Hur klädde män sig på 1910 talet?

Korsetten fick ett genombrott, tillsammans med behå, byxor, kostym för kvinnor, korta kjolar, sport- och fritidskläder och pälsar. Det gemensamma modet för kvinnor i alla samhällsklasser i Sverige under denna tid var långa klänningar, kjolar, hattar, och en tydligt avgränsad midja.

Vad hände i Sverige på 30 talet?

Under 1920-talet och början av 1930-talet skakades Sverige av flera hårda arbetsmarknadskonflikter. Den mest uppmärksammade var Ådalen 1931, då militären öppnade eld mot ett demonstrationståg och fem personer stupade. I valet 1932 fick Socialdemokraterna makten och kom att behålla den nästan oavbrutet i 44 år.

Share this post