Allmänning

Vad gor vittnen vid vigsel?

Vad gör vittnen vid vigsel?

Vid vigseln behöver ni ha två vittnen. Ni väljer själva vilka personer som ska vara era vittnen och ni ansvarar för att de finns på plats vid vigseln. Vittnena måste vara myndiga och förstå ceremonin och vad den innebär. Det gäller även om de själva inte talar eller förstår svenska.

Hur blir man vigselförrättare Stockholm?

Borgerliga vigselförrättare utses av länsstyrelsen….Ansök om förordnande av vigselförrättare

  • Uppgifter om den aktuella personens namn, titel, personnummer, adress, telefonnummer och e-postadress.
  • En redogörelse för vilken utbildning personen har fått och vilka kunskaper de har om äktenskapsbalkens regler om vigsel.

Kan privatperson bli vigselförrättare?

SVAR: Oftast är det politiker och förtroendevalda som är vigselförrättare, men vem som helst kan ansöka om att få vigselrätt.

Vem får vara vittne vid borgerlig vigsel?

Två vittnen måste vara med under vigseln. Släkt och familj kan vara vittnen. Vittnena ska vara minst 18 år. Paret ansvarar för att vittnen är med under vigseln.

Vem får vigselförrättare?

SVAR: Oftast är det politiker och förtroendevalda som är vigselförrättare, men vem som helst kan ansöka om att få vigselrätt. Det gör man antingen hos kommunen eller direkt till länsstyrelsen som är de som avgör ärendet.

Var man kan gifta sig?

Borgerlig vigsel bokar du hos kommunens kansli. Efter vigseln får brudparet ett så kallat vigselbevis av vigselförrättaren som ett minne av vigseln. Vigselförrättaren fyller också i intyget för vigsel och skickar tillbaka det till Skatteverket där vigseln registreras i folkbokföringen.

Var kan man gifta sig i Stockholm?

En borgerlig vigsel är en vigsel utan religiösa inslag. Vigseln förrättas av särskilda borgerliga vigselförrättare. Borgerliga vigslar äger rum på lördagar samt vissa vardagar i Stockholms stadshus. Ceremonin sker på lördagar i rummet Ovalen med utsikt över Prinsens Galleri och på vardagar i ett mindre konferensrum.

Vad säger en borgerlig vigselförrättare?

Jag förklarar er nu för äkta makar. När ni nu går ut i livet och åter till vardagen så minns den vilja till gemenskap, den kärlek till varandra och den aktning för varandra som ni känt i denna stund och som lett er hit. (Texten författad av Per Anders Fogelström.) Låt mig önska er lycka och välgång i ert äktenskap.

Hur går det till att gifta sig i Stadshuset?

Så – hur går en vigsel i Stadshuset till? På lördagar förrättas vigslar i rummet Ovalen i Stadshuset mellan klockan 12.00 och 18.00. En upptagen lördag vigs ca 60 par om dagen, varje vigsel tar bara några minuter. Som med alla borgerliga vigslar så kan ni välja mellan den långa och den korta versionen.

Vad kostar det att gifta sig borgerligt Stockholm?

En vigsel i Stadshuset kostar 800 kronor. Kommer ni inte till er bokade vigsel, eller avbokar senare än fem arbetsdagar före det aktuella datumet, blir ni ändå betalningsskyldiga.

Hur ser en borgerlig vigsel till?

En borgerlig vigsel är en enkel och kort ceremoni och precis som ett kyrkbröllop rättsligt bindande, men utan religiösa inslag. Äktenskapet är könsneutralt, dvs två personer av olika eller samma kön kan gifta sig med varandra. Efter vigseln får brudparet ett vigselbevis och kommunen underrättar Skatteverket om vigseln.

Hur lång tid tar det att gifta sig i Stadshuset?

+ Hur lång tid tar det Vi bokar alltid våra brudpar i 90 minuter, men det tar ibland kortare tid och ibland längre. Har ni ett hemligt bröllop så kan ni räkna med kortare tid och är det hela tjocka familjen så drar vi ibland över. Själva vigseln tar ca 5 minuter.

Hur lång tid tar vigsel i Stadshuset?

Ni behöver registrera er ca 15 minuter innan er tid och därefter väntar ni på er tur. Under denna tid brukar jag fotografera mina brudpar inne vid det stora fina fönstret bland annat. Vigseln pågår sedan mellan 2-5 minuter vilket är supersnabbt men så härligt!

Share this post