Frågor

Vem bestammer reglerna i schack?

Vem bestämmer reglerna i schack?

Schack är ett av de äldsta och mest spridda spelen. Det har troligen sitt ursprung i Indien på 500-talet och nådde Europa via Persien och Arabvärlden. Namnet ”schack” härstammar från det persiska ordet shah, som betyder ”kung”. De nuvarande reglerna kom till i Spanien på 1400-talet, med några få undantag.

Var kommer fotbollen från?

Fotbollens ursprung. Det är inte med säkerhet känt var fotboll ursprungligen kommer ifrån. Den äldsta dokumenterade formen av fotboll kommer från de stridande staternas tid i Kina (400-talet f.Kr. till 221 f.Kr.) och enligt Fifa – det internationella fotbollsförbundet – är det kineserna som ”uppfunnit” fotbollsspelet. [1]

Vad är den vanligaste formen av fotboll?

Den vanligaste formen av fotboll spelas med elvamannalag, det vill säga en målvakt och tio utespelare i vardera laget. Matcherna spelas normalt i två halvlekar på 45 minuter vardera med en halvtidspaus runt 15 min. Det lag som gjort flest mål då matchen är slut har vunnit.

Vad är en fotbollsplan?

Planen i fotboll. Huvudartikel: Spelplanen (fotboll) En fotbollsplan är rektangelformad och uppdelad i två planhalvor, den är 45-90 meter bred och 90-120 meter lång, underlaget ska vara gräs, konstgräs eller grus. Spelplanens standardiserade mått för internationella matcher är 64-75 meter bred och 100-110 meter lång.

De tidigaste föregångarna till schack uppstod i Indien på 500-talet. Därifrån spred det sig till Persien. Med den muslimska erövringen av Persien blev schacket introducerat i arabvärlden och därifrån fördes det vidare till Europa. I Europa utvecklades det till sin nuvarande form på 1400-talet.

Kan man pjäs i schack?

De olika pjäserna har alla sitt speciella sätt att röra sig på, se nedan. En pjäs kan flyttas till en annan ledig ruta eller slå en av motståndarens pjäser. Med undantag för hästen så kan ingen pjäs flyttas över eller genom andra pjäser. En god regel är att när en spelare har rört en pjäs måste den flyttas.

Vad kommer ifrån schack?

Det var endast några få procent av befolkningen som kände till och behärskade spelet, som ursprungligen kom från Indien. Den äldsta europeiska källan, som beskrivit spelet och dess regler, är Versus de scachis – ett 91-radigt poem från tiden kring år 1000. När spelet spreds över världen förändrades reglerna.

Måste man säga schack?

När en spelare hotar att slå kungen i nästa drag kan denne säga schack. Detta är dock frivilligt, och förekommer relativt sällan i tävlingspartier. När kungen står i schack måste spelaren göra ett drag som hindrar schacken.

Hur många riskorn på ett schackbräde?

Att leva länge som man kan spara länge underlättar. I sagan om riskornen på schackbrädet blir det för övrigt 9,2 triljoner riskorn på sista rutan och på hela schackbrädet sammanlagt 18,4 triljoner riskorn.

Hur kan drottningen gå i schack?

Damen kan förflytta sig ett valfritt antal rutor vertikalt, horisontellt eller diagonalt (i en rak linje), utan att hoppa över någon av motståndarens eller ens egna pjäser. Det betyder att damen är som en kombination av ett torn och en löpare.

Vilka pjäser finns det i schack?

Varje spelare har sexton pjäser: en kung, en dam, två torn, två löpare, två springare och åtta bönder.”

Vilken pjäs kallas vanligtvis springare?

Ofta är två löpare som samverkar starkare än två springare eller en löpare och en springare. Springare och löpare kallas ofta för ”lätta” pjäser. Tornet rör sig snabbt över brädet och kan nå alla rutor; och värdet är ungefär fem bönder.

Vad händer om man glömmer att säga schack?

Om den ena spelaren är i ett läge att han eller hon inte kan göra ett tillåtet drag men ändå inte står i schack, säger man att vederbörande är patt, vilket innebär remi.

Share this post