Frågor

Hur ar reglerna i kubb?

Hur är reglerna i kubb?

I mitten av spelplanen ställs en något större kubb som är kallas för kungen. Sedan börjar spelet där det gäller för de båda två lagen att turas om att med pinnar kasta ner det andra lagets kubbar. När alla motståndarnas kubbar är fällda, så vinner man hela spelet genom att slutligen fälla kungen i mitten.

Vilket land kommer kubb ifrån?

Många tror att spelet kubb kommer från ön Gotland vid Sveriges östkust, men egentligen har spelet anor redan från det forna Egypten, också i England spelade man någon form av kubb redan under 1300-talet. Gotland var dock först ut med att anordna VM i kubb år 1995.

Hur kastar man på kubb?

Man kastar från baslinjen med underhandskast, och får kastas på tvären. Motståndarlaget ställer sedan upp kubbarna åt valfritt håll. Hamnar en kubb utanför spelplanen får man kasta om en gång och sedan får motståndarlaget bestämma var den ska stå (men måste vara minst en kastpinnes längd från kungen och hörnpinne).

Så spelar du Kubb:

  1. Två lag, lag A och lag B.
  2. Planen ska vara 8x5m och kungen placeras i mitten av spelplanen.
  3. Kastpinnarna får endast kastas med underhandskast och med pinnen i kroppens längdriktning.
  4. Att få pinnen att rotera horisontellt i luften kallas helikopterkast och är förbjudet.

Vad heter delarna i kubb?

Historia. Kubb är ett slags kägelspel, även om det rent tekniskt spelas med träblock i stället för käglor. Kägelspel där käglor står uppställda i två separata linjer med en kung emellan finns belagda åtminstone sedan 1800-talet.

Hur slår man ner kungen i kubb?

Detta görs genom att kasta varsin pinne mot kungen samtidigt och det lag som kommer närmast utan att slå omkull den, pinnen får alltså nudda kungen bara den inte fälls, får välja att börja med pinnarna eller vilken sida laget vill börja på.

Hur man kastar kubb?

– Kasta inte ut fler kubbar kort (nära mittlinjen) än vad du klarar av att kasta ner. Resten av kubben ska kastas så långt som möjligt (nära motståndarens baslinje) för att hindra motståndarlaget att snabbt vinna mark. – Kastteknik är a och o i kubb.

Hur sätter man upp kubb?

Ställ upp vardera lags kubbar längs med respektive kortsida och kungen i mitten av spelplanen. Kasta varsin pinne per lag så nära kungen som möjligt för att bestämma vem som ska börja. Laget som börjar kastar pinnarna med underhandskast mot det andra lagets kubbar.

Share this post