Populära

Hur manga bocker skrev Ivar Lo Johansson?

Hur många böcker skrev Ivar Lo Johansson?

I nära 30 år har han varit död men ändå ständigt aktuell. Under 60 års författarliv skrev han hela 55 böcker! Att han ännu idag fascinerar publiken visar de många besökarna till Ivar Lo-museet i Stockholm och de uppsatser som skrivs på gymnasieskolor och universitet.

Vad skrev Ivar om?

Det var ett ofritt system som infördes på 1700-talet och slutligen avskaffades 1945, och att det hamnade i fokus var till stor del tack vare Ivar Lo-Johanssons böcker om ämnet: ”Godnatt jord”, ”Statarna” och ”Jordproletärerna”.

Hur dog Ivar Lo Johansson?

11 april 1990Ivar Lo-Johansson / Dödsdatum

Vart föddes Ivar Lo Johansson?

23 februari 1901, ÖsmoIvar Lo-Johansson / Född

Vad jobbade Ivar Lo-Johansson?

Redan tidigt har Ivar Lo-Johansson ett behov av att bryta upp från uppväxtmiljö och söka sig ut i världen. Han cyklar runt i landet och försörjer sig bland annat som gårdfarihandlare, expressbud, brevbärare, skogsarbetare, lantarbetare.

Vad har Ivar Lo-Johansson betytt för arbetarlitteraturen?

Ivar Lo-Johansson är en av våra mest kända arbetarförfattare. Han var verksam under nästan ett helt sekel och hann skriva fler böcker än någon annan författare. Framförallt skildrade han statarna och bidrog till systemets avskaffande.

När föddes Ivar Lo-Johansson?

23 februari 1901Ivar Lo-Johansson / Födelsedatum

Var Ivar Lo-Johansson en statare?

#04 – Ivar Lo-Johansson och statarna. Ivar Lo-Johansson är en av våra mest kända arbetarförfattare. Han var verksam under nästan ett helt sekel och hann skriva fler böcker än någon annan författare. Framförallt skildrade han statarna och bidrog till systemets avskaffande.

Var bodde Ivar Lo-Johansson?

Privatliv. Lo-Johansson bodde från 1934 under hela sitt liv i en lägenhet på Bastugatan 21 i Stockholm. Han hade förhållanden med flera kvinnor men var aldrig gift och hade inga barn.

Vad för slags böcker skrev Vilhelm Moberg?

Mor:

År Bibliografi
1929 Marknadsafton
1930 De knutna händerna
1932 A.P. Rosell, bankdirektör
1933 Mans kvinna (roman om 1790-talet)

Share this post