Blogga

Vad ar att strejka?

Vad är att strejka?

Strejk är en så kallad stridsåtgärd från arbetstagarnas/fackets sida under en konflikt med arbetsgivare. Strejk innebär att arbetstagare, via sitt fackförbund, lägger ned sitt arbete på en arbetsplats. Detta görs som en påtryckning i förhandlingar om lön och villkor med arbetsgivare.

Får man strejka i Sverige?

Rätten att strejka står med i den svenska grundlagen. Det är alltså en rättighet i Sverige att få gå ut i strejk. Om det uppstår en konflikt på en arbetsplats kan de anställda och facket alltså välja att gå ut i strejk för att värna om sina rättigheter på arbetsplatsen.

Vem har rätt att strejka?

Strejkrätt. Rätten att strejka står med i den svenska grundlagen. Det är alltså en rättighet i Sverige att få gå ut i strejk. Om det uppstår en konflikt på en arbetsplats kan de anställda och facket alltså välja att gå ut i strejk för att värna om sina rättigheter på arbetsplatsen.

När var storstrejken?

4 augusti 1909Storstrejken i Sverige 1909 / Startdatum

Vilka yrken får inte strejka?

Legitimerade yrken i vården får inte strejka på samma sätt som exempelvis busschaufförer eller snickare får göra. Det är samhällsfarligt.

Vad är strejk och när händer det?

Strejkrätt. Att strejka innebär att man som arbetstagare helt enkelt vägrar att arbeta på en viss arbetsplats. Strejken har alltid varit den absolut sista utvägen för arbetstagarna och denna rättighet utnyttjas endast när förhandlingar mellan fack och arbetsgivare fullständigt hamnat i dödläge.

Vad innebar storstrejken 1909?

Storstrejken 1909 var den första och största kraftmätningen på svensk arbetsmarknad. Efter en lång lågkonjunktur med sänkta löner blev en lockout från arbetsgivarsidan en utmaning gentemot LO. Allmän strejk utlystes av LO i syfte att stoppa hela samhällsmaskineriet.

Vad hände efter storstrejken?

Efter strejken förlorade LO ungefär hälften av sina medlemmar (medlemsantalet sjönk från 162 000 till 80 000). En del gick ur för att de var missnöjda med hur facket hanterat storstrejken och andra för att de bara fick komma tillbaka till sina jobb om de lovade att inte vara med i facket.

Share this post