Innehållsförteckning
Vilket är det vanligaste hatbrottet i Sverige?
På en övergripande nivå var främlingsfientliga och rasistiska hatbrott (55 procent) vanligast bland de anmälda hatbrotten 2020, följt av hatbrott mot religiösa grupper (17 procent) och hbtqi-relaterade hatbrott (13 procent). Därutöver var det 15 procent av de anmälda hatbrotten som bedömdes som ospecificerade hatbrott.
Hur yttrar sig hatbrott mot olika grupper i Sverige?
Bland de anmälda brotten förekom antisemitiska hatbrott (27 procent), islamofobiska hatbrott (51 procent), kristofobiska hatbrott (11 procent) samt övriga hatbrott mot religiösa grupper (11 procent). Dessa hatbrottsmotiv analyseras inte tillsammans, som de främlingsfientliga och rasistiska, eftersom de är för olika.
Hur många hatbrott anmäldes 2020 i Sverige?
Den 8/12 publicerade Brottsförebyggande rådet, Brå, en rapport över polisanmälda hatbrott 2020. Antalet hatbrottsmarkerade polisanmälningar 2020 i vilka ett eller flera hatbrottsmotiv kunde identifieras uppgick till 3 398 anmälningar.
Vilka utför hatbrott?
En vanlig missuppfattning är att hatbrott utförs av personer som inte känner offret, men många hatbrott utförs av förövare som är nära den utsatta.
Vad klassas som hatbrott?
”Med hatbrott avses hets mot folkgrupp, olaga diskriminering, homofobiska brott, våld och hot m.m. mot förtroendevalda samt andra typer av brott där ett motiv varit att kränka en person, en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationalitet eller etniskt ursprung, trosbekännelse.
Hur många hatbrott sker i Sverige per år?
Antal hatbrott – samtliga motiv och rasistiska motiv Under 2018 identifierades 7 090 anmälda brott med ett hatbrottsmotiv, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med 2016 och med 29 procent jämfört med 2013.
Hur många brott räknas som hatbrott mot HBTQ personer i Sverige?
I kategorin ingår homofobiska hatbrott (283 brott), transfobiska hatbrott (84 brott) samt övriga hbtqi-relaterade hatbrott (104 brott). Statistiken för 2020 baseras på ett annat urval av polisanmälningar än Brå:s tidigare hatbrottsstatistik.
Hur jobbar polisen med hatbrott?
Hatbrott – polisens arbete När polisen tar upp en anmälan om brott får anmälaren frågan om hon eller han tror att det finns någon särskild orsak till varför förövaren utförde brottet, till exempel rasistiska eller homofobiska åsikter. Om det finns det kan det vara ett hatbrott.
Hur många utsätts för hatbrott?
Hur många fälls för hets mot folkgrupp?
Antalet lagförda personer ökade från i genomsnitt 6 personer per år under den första hälften av 1990-talet till cirka 40 personer per år under den andra hälften. Vissa domar under 1990- talet har fått avgörande betydelse för den fortsatta tillämpningen av lagen. Brottet hets mot folkgrupp är extremt mansdominerat.