Ny

Vad innebar det att bli avskedad?

Vad innebär det att bli avskedad?

Bestämmelser om avskedande finns i lagen om anställningsskydd (LAS). En anställd får avskedas om denne grovt har åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren (LAS 18 §). Med detta innebär att den anställde avsiktligt och grovt vårdslöst gjort något som inte ska behöva tålas i ett avtalsförhållande.

Vad är en arbetsvägran?

Arbetsvägran. Arbetsvägran är saklig grund för uppsägning om den är oresonlig. Det betyder att det inte ska finnas någon anledning för den anställda att vägra att utföra arbetsuppgifterna. En anställd är skyldig att utföra allt arbete som har ett naturligt samband med verksamheten.

Hur säger jag upp mig skriftligt?

Om du är tillsvidareanställd och vill sluta på ditt arbete kan du säga upp din anställning. Det räcker med att skriva ”Härmed säger jag upp min anställning”, underteckna och datera dokumentet. Lämna din skriftliga uppsägning till din chef i samband med att du berättar att du ska sluta.

Vad innebär en varning vid fortkörning?

Varning. I stället för att den som gjort sig skyldig till en fortkörning får körkortet återkallat kan en varning utfärdas mot personen. Varning utfärdas i stället för återkallelse om en varning av särskilda skäl kan anses vara en tillräcklig åtgärd.

Vad är en skriftlig varning?

En skriftlig varning kan för arbetsgivaren vara ett viktigt dokument och ett led inför en eventuell kommande uppsägning på grund av personliga skäl. Att »skriva på« en varning innebär enbart en bekräftelse på att du mottagit handlingen, således inget accepterande av vad som sägs i dokumentet.

Vad krävs för avskedande?

För avskedande krävs det ett avsiktligt förkastligt beteende som inte ska behöva tålas i något anställningsförhållande. Det finns inte heller någon uppsägningstid utan anställningen upphör med omedelbar verkan. Vid avskedande finns ingen omplaceringsskyldighet som det gör vid uppsägningar.

Vad händer när man blir avskedad?

Vid avsked måste du lämna arbetsplatsen omgående. Vid uppsägning har du en uppsägningstid. Blir du avskedad får du lämna anställningen omedelbart och har inte längre rätt till lön och andra anställningsförmåner. En arbetsgivare får avskeda en anställd enbart om han eller hon grovt har misskött sin anställning.

Share this post