Trendig

Varfor ar idrott i skolan viktigt?

Varför är idrott i skolan viktigt?

Några av de mest avgörande faktorerna är ökat välbefinnande, stärkt självförtroende, bättre koncentrationsförmåga, ökad inlärningsförmåga, ökad muskelstyrka, bättre kondition och mindre risk för belastningsskador. Sammantaget är alltså idrott och fysisk aktivitet bra för hjärna och hjärta samt dessutom kul och roligt.

Varför är det viktigt att ha bra kondition?

För att orka med sitt arbete och sin fritid behöver man god kondition. Att träna upp sin kondition innebär många vinster för kroppen. Hjärta, kärl, blodcirkulation och fettförbränning fungerar bättre och muskelstyrkan ökar. Även humöret blir bättre av regelbunden träning.

Är det bra med mer idrott i skolan?

Ungdomar behöver röra sig mer på fritiden i första hand men även i skolan bör eleverna ha mer fysisk aktivitet. Forskningen från Bunkefloprojektet visar att mer fysisk aktivitet i skolan är bra för elevernas motorik och förbättrar elevernas övriga resultat i skolan.

Varför blir konditionen bättre när vi tränar?

Utöver förmågan att ta upp syre förbättrar konditionsträning också blodcirkulation, lungkapacitet och spänst. Om man tränar regelbundet blir även humöret bättre och det har visat sig effektivt mot depressioner. Om du lägger tid och motivation på träningen får du en bättre syreupptagningsförmåga.

Varför borde vi ha mer idrott i skolan?

Barn ska röra på sig minst 60 minuter om dagen så man blir andfådd. Ifall de gör det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Om skolorna skulle öka sin fysiska idrott genom att sätta fler idrotts lektioner på schemat skulle förmodligen färre av dagens ungdomar lida av övervikt.

Hur ofta ska man ha idrott i skolan?

Flest extratimmar till högstadiet Ett riktmärke bör vara 20 timmar mer idrott och hälsa i årskurs 6 och 80 timmar mer i årskurs 7-9. Det motsvarar ungefär en halv timme mer i veckan i årskurs 6 och cirka 45 minuter mer i årskurserna 7, 8 och 9.

Hur många timmar idrott i skolan?

Vid skolans val får antalet timmar i timplanen för ett ämne eller en ämnesgrupp minskas med högst 20 procent….Timplan utan stadieindelning.

Ämne Timmar
Idrott och hälsa 500
Musik 230
Slöjd 330
Svenska eller svenska som andraspråk 1 490

Share this post