Innehållsförteckning
Varför är det viktigt att träna koordination?
En grundläggande koordination är nödvändig för att kroppen snabbt ska kunna förhålla sig till de situationer som hela tiden uppstår, och anpassa sig till förhållandet mellan kroppens position och omgivningen.
Varför kan rörelseträning vara bra för att förebygga skador?
Träning ger färre sjukdomar, mindre skador i vardagen och längre liv. Men skador under träning är vanligt och felaktig träning ökar risken….Risken minskar man genom att:
- Ta paus av och till.
- Göra rörelserna på rätt sätt.
- Besök läkare om du får smärta, inflammationer, svullnader, domningar och andra problem.
Hur kan Rörlighetsträning förebygga skador?
Rörlighetsträning behövs för att bibehålla eller öka en rörlighet i samband med fysisk aktivitet eller för att öka rörligheten. Rörlighetsträningens effekter är minskad skaderisk, ökat välbefinnande, förbättrade idrottsprestationer och en mer hälsosam hållning.
Vad är koordination och hur kan man träna upp sin koordination?
Bra koordination innebär att du kan utföra rörelser i den takt aktiviteten kräver och med den styrka och exakthet som krävs för att på ett effektivt och säkert sätt utföra rörelserna, anpassa sig till omgivningen och andra människor samt samordna olika kroppsdelar i förhållande med varandra.
Varför är det viktigt att ha god rörlighet?
När du blir rörligare minimerar du begränsningarna, du blir starkare samt att du minskar skaderisken i och med att kroppen inte behöver kompensera med mindre muskler för att nå sin totala rörelseomfång. Rörlighetsträning bidrar även till en förbättrad hållning och generell cirkulation.
Hur kan träning påverka din hälsa?
Regelbunden, måttlig konditionsträning har visats sig ha god inverkan på att minska risken för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Att träna styrka sänker också risken för sjukdomar i hjärta och kärl, men förebygger även övervikt och ökar den kognitiva prestationen om du också tränar kondition.
Vad innebär öga hand koordination?
Öga-hand-koordination förutsätter ett aktivt samspel mellan synintryck och muskelarbete. Denna förmåga ställs på prov vid många olika sysselsättningar som t. ex. när man äter, skriver, slöjdar, klär på sig o.s.v.
Vad är det som påverkar rörligheten?
Det kan vara låga vätskenivåer i och omkring cellerna som ger en stelare och mera seg bindväv. Muskelns längd, ålder, inaktivitet, ligament, reflexer och trauma i nervsystemet kan också begränsa rörligheten. Även biomekaniska dysfunktioner som skelett och leders utformning kan också vara bidragande orsaker.