Blogga

Hur stor ar en nebulosa?

Hur stor är en nebulosa?

Nebulosor kan vara ganska stora. Om avståndet mellan solen och jorden motsvaras av 2,5 centimeter så är Orion-nebulosan över 20 kilometer i diameter. Nebulosor kan beskrivas som nästan perfekta vakuum då gasen inuti dem är så glest utspridd.

Vad kallas moln av gas eller stoft som finns i rymden mellan stjärnorna?

Stjärnor bildas i gigantiska moln av gas och rymdstoft som kallas nebulosor.

Vad sker i en nebulosa?

Nebulosor fungerar i dag som både vagga och kista för stjärnor. När gas och stoft i nebulosorna dras ihop, kan det bildas nya stjärnor, och i de flesta nebulosor man känner till pågår en massiv stjärnbildning. Samtidigt blir stjärnorna till gas igen, när de nått slutet på sitt liv och exploderar som supernovor.

Finns det nebulosor i Vintergatan?

Vintergatan är mer än 10 miljarder år gammal och har fött fram miljontals nebulosor och åtskilliga miljarder globuletter.

Vad är ett gasmoln?

I Vintergatan är gasmassan av storleksordningen en miljard solmassor, varav omkring hälften existerar i enorma gasmoln. Kalla gasmoln, där vätemolekylerna (H2) inte rör sig särskilt snabbt, kan inte hålla gasmolnet stabilt. Molnets egna tyngd vill trycka samman gasen till en mer kompakt form.

Vad består rymdstoft av?

Den totala massan av stoft i Vintergatan är av storleksordningen hundra miljoner solmassor och existerar i den enorma volym utrymme som finns bland stjärnorna. Stoftet består i huvudsak av partiklar som är en tiotusendels till en tusendels millimeter stora.

Nebulosor kan vara ganska stora. Om avståndet mellan solen och jorden motsvaras av 2,5 centimeter så är Orion-nebulosan över 20 kilometer i diameter. Nebulosor kan beskrivas som nästan perfekta vakuum då gasen inuti dem är så glest utspridd. Om du befann dig inne i en nebulosa skulle du inte ens veta att du var där.

Share this post