Innehållsförteckning
Vad kallas ständigt ökande intelligens?
Den mänskliga intelligensen ökade stadigt under 1900-talet men nu blir vi dummare för varje år som går. Trenden kallas för den omvända Flynn-effekten.
Vad avgör om man är smart?
Intelligens är omkring 40-60 procent genetiskt, resterande andel beror på miljö. Den intelligens som är ärftlig förs vidare genom X-kromosomerna, och eftersom kvinnor har två och män bara har en är det mer troligt att du ärvt din intelligens från din mamma.
Hur går Evolution till?
Evolution sker genom förändringar av nedärvda egenskaper. En viktig mekanism för evolution är naturligt urval; individer varierar i olika egenskaper vilka är ärftliga och denna variation leder varierande framgång i olika miljöer.
Hur man kan bli mer intelligent?
– Vi vet idag att hjärnan är plastisk. Det innebär att den kan stretchas och att vi kan träna upp vår hjärna att klara saker vi inte kunnat förut. Ett barn som har svårt med läsningen blir bättre på att läsa genom att träna. Det är samma sak med träning av till exempel sociala förmågor.
Vad är Överintelligent?
De intelligenta är de som är bra på att lösa problem som uppstår i vardagen. Där finns det en skillnad från problemen i matteböckerna där svaret redan är känt. I det riktiga livet är ingen situation lik en annan. Således måste du vara intelligent för att lösa svåra situationer när de uppstår.
Vad menas med EQ?
EQ står för Emotionell Intelligens och är ett verktyg för att mäta människors förmåga att emotionellt uttrycka sig och förstå andra människors känslor, d.v.s. den empatiska förmågan.
Kan man öka sin intelligens?
Det går att träna sig till ett toppresultat i högskoleprovet. Din IQ däremot anses som medfödd och oberoende av utbildning. Men forskning pekar nu på att även IQ går att öva upp – med mer tid i skolan. Ett längre och friskare liv, framgång i arbetet och lägre förekomst av psykisk ohälsa.
Kan man påverka sin intelligens?
Även senare i livet kan man påverka sin intelligens. Flera undersökningar har visat att om man använder sin hjärna – till exempel genom att lära sig språk eller lösa uppgifter – fungerar den bättre och håller längre upp i åldrarna.