Frågor

Varfor sa manga brander?

Varför så många bränder?

Det handlar både om val av material och hur en bostad utformas. Exempelvis innebär öppen planlösning ökad rökspridning och stor tillgång till syre så att branden kan växa till sig.

Hur många människor dör årligen av brandorsak?

Årligen inträffar runt 20 000–25 000 bostadsbränder i Sverige och totalt omkommer cirka 100 personer. Glömd spis är den i särklass vanligaste brandorsaken – inte levande ljus, som de flesta tror. Och tyvärr ökar glömda spisar som brandorsak.

Varför brinner elbilar?

Om batteriet inte är ordentligt nedkylt kan så kallad ”termisk rusning” uppstå i det brandhärjade batteriet som då kan självantända. Därför kontrollerar räddningstjänsten att man lyckats kyla ner batteriet innan man fraktar elbilen från olycksplatsen.

Vad orsakar flest bränder?

Hur många elbilar brinner?

Under tre år registrerades 60 bränder i elbilar och 2 651 bränder i bensin- och dieselbilar i landet. Där finns ungefär 250 000 elbilar och 2,5 miljoner bensin- och dieselbilar. Siffrorna indikerar alltså att bensin- och dieselbilar brinner nästan fem gånger oftare än elbilar.

Vad händer när en elbil brinner?

Även om MSB har slagit fast att det är en mindre risk att en elbil börjar brinna än en bil med en förbränningsmotor så är elbilsbränder komplicerade. Batterierna kan vara svåra att släcka och dessutom kan det läcka ut giftiga gaser när batterierna brinner.

Vad är den vanligaste anledningen till att det börjar brinna i hemmet?

I Sverige brinner det i tre hem varje dag, ofta beror det på den mänskliga faktorn. Orsaken kan exempelvis vara en glömd mat på spisen, dåligt rengjord köksfläkt, bortglömda levande ljus eller oaktsamhet med rökning.

Vilken brandsläckare i hus?

För hemmet, villan, fritidshuset och kontoret rekommenderas en pulversläckare på minst 6 kg. Släckaren ska vara certifierad av SBSC, DNV eller annat SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan.

Var ska man placera brandsläckare?

Ha pulversläckare i din bostad vara bra att ha flera släckare. Har du stor bostad eller en bostad i flera plan kan det vara bra att ha flera släckare. Till exempel en på varje våning. Placera släckare på synlig plats, gärna vid entréer som till exempel en groventré eller ut till en altan.

Share this post