Ny

Kan man sa sommarblommor i juni?

Kan man så sommarblommor i juni?

Här är tips för dig som vill direktså blommor! Det är verkligen inte försent att komma igång med flera av säsongens odlingar i maj och juni. Det går nämligen bra att så många sorter direkt i ute i pallkragen, krukan eller trädgårdslandet, när väl vädret och jordtemperaturen tillåter.

Vilka blommor kan man så i juni?

Direktså solrosen under maj eller början av juni för en praktfull rabatt. Solrosen växer snabbt och finns i olika sorter och höjder. Rosenskära är en blomma som blommar längre in på hösten. När du sår den – tänk på att lägga fröna så att blomman senare får någon typ av stöd eftersom den brukar bli hög.

Vad kan man så i slutet av juni?

Exempelvis blir det plats efter den tidiga potatisen som skördas i juni.

  • Palsternacka.
  • Morot.
  • Rödbeta.
  • Majrova.
  • Sommarblommor, tex vallmo, zinnia, rosenskära, krasse och solros.
  • Gröngödslingsväxter, tex blodklöver och honungsfacelia.

Kan man plantera i juni?

Planteringsdags. Början av juni är en perfekt tid att plantera nya perenner, buskar och träd i sin trädgård. Nu är utbudet i trädgårdsbutiken som störst och växterna tar sig snabbt. Var noga med att gräva igenom jorden ordentligt, rensa ogräs och förbättra gärna jorden med planteringsjord eller kogödsel.

Vad går att så i juni?

Att göra i hem och trädgård i juni

  • Sallat, rädisor, rucola, dill, sockerärt, gräslök och koriander kan du så i juni och fortsätta att så upprepade gånger under hela sommaren.
  • Samtidigt som du planterar ut dina förodlade växter kan du också passa på att direktså flera blomfröer runt grönsakerna.

När ska jag så sommarblommor?

Sommarblommor för direktsådd När jorden börjar bli redo en stund in på våren är det dags för direktsådd. Det är både enkelt och roligt. Så fort jorden är tillräckligt varm kan du sätta igång. Luckra jorden, så inte för tätt och vattna.

Vad kan sås i juni?

Kan man så blommor i juli?

Så här tidigt på säsongen kan det växa riktigt fort om dina plantor får gott om vatten och värme. Nyp av vissna blommor, slingerväxter som sticker iväg och ogräs lite pö om pö när du ändå är ute och njuter av din odling. Det bästa med juli är nog ändå att det nu finns en hel del att skörda och njuta av.

Vad kan sås sent?

Bara fröna kommit i en bra och väldränerad jord. Har jorden redan hunnit frysa kan fröna täckas med lite sand eller kompostjord. I stort sätt gäller att tåliga växter med frön som gror vid ganska låg temperatur kan sås sent med lyckad övervintring. Att försöka så värmekrävande växter som majs, bönor, gurka osv.

Kan man så gurka i juni?

I en pallkrage är det lämpligt att sätta 6 plantor. I de sydligare delarna av landet kan gurkan direktsås mot slutet av maj eller början av juni när jorden har blivit tillräckligt varm. Plantorna täcks med fiberduk för tidigare skörd och i synnerhet vid risk för frost.

När plantera trädgård?

På hösten, medan jorden fortfarande är varm är också en bra tid att plantera träd och buskar (läs vår artikel om det här). Du kan till exempel ta bort en del av gräsmattan för att få plats med fruktträd. Sätt till exempel ett eller flera äppelträd eller några andra fruktträd. De är populära hos pollinatörer.

Share this post