Populära

Vad hander om man inte har Slutbesked?

Vad händer om man inte har Slutbesked?

Om kraven för slutbesked inte uppfylls får byggnadsnämnden under vissa förutsättningar ge ett interimistiskt slutbesked i avvaktan på ett slutligt slutbesked. Tas ett byggnadsverk helt eller delvis i bruk utan slutbesked eller interimistiskt slutbesked ska byggnadsnämnden besluta om byggsanktionsavgift.

Vad innebär Slutbesked bygglov?

Start- och slutbesked gäller för alla byggprojekt som kräver anmälan eller något slags lov. Du får inte påbörja en åtgärd eller använda en byggnation förrän respektive dokument finns på plats.

När måste Byggåtgärden senast påbörjas?

Efter beviljat lov får du påbörja arbetet tidigast fyra veckor efter kungörelsen av beslutet samt om du fått startbesked. Startbesked ges antingen samtidigt med bygglovet eller efter ett tekniskt samråd. När byggåtgärden är slutförd måste du oftast få slutbesked innan du börjar använda byggnaden.

Hur länge gäller ett interimistiskt Slutbesked?

Du kan få slutbesked även om mindre brister nns kvar. Byggnadsnämnden gör i så fall anmärkningar om bristerna, som du får åtgärda senare. Om det är fråga om en större brist kan nämnden ge ett tillfälligt slutbesked (interimistiskt slutbesked) som gäller fram tills du åtgärdat bristen eller gjort en nödvändig kontroll.

Vad räknas som påbörjad byggnation?

I förarbetena till ÄPBL framgår att, för att en åtgärd ska anses påbörjad, de egentliga byggnads-, rivnings- eller markarbetena har kommit igång. Det räcker inte att förberedande åtgärder vidtas. Byggnadsarbetet måste ha fortskridit så långt, att det klart framgår att det är fråga om en bygglovskrävande åtgärd.

När måste man börja bygga efter Startbesked?

Du får inte påbörja byggandet förrän du har fått ett startbesked från byggnadsnämnden. Även om du fått startbesked får du inte påbörja förrän tidigast 4 veckor efter det att beslutet har kungjorts i Post- och Inrikes Tidningar. Det räcker alltså inte med bara ett beviljat bygglov.

Hur mycket behöver vara klart för slutbesiktning?

För att få slutbesked så ska alla väsentliga funktioner finnas på plats. Man ska kunna laga mat, sköta sin hygien, tvätta och leva ett normalt liv i byggnaden. Dessutom ska alla säkerhetsaspekter vara tillgodosedda så att man inte riskerar att skada sig när man bor där.

Finns bygglov på fastighet?

Man kan kontakta kommunens stadsbyggnadskontor. De har uppgifter om alla pågående och avslutade bygglovsärenden. Du behöver dock ta reda på fastighetsbeteckningen på den tomt du vill fråga om.

Share this post