Populära

Hur gar det med Notre Dame?

Hur går det med Notre Dame?

Arbetet med att bygga upp katedralen är i full gång – men drar ut på tiden. Dagarna efter branden lovade president Emmanuel Macron att Notre Dame skulle restaureras och öppna igen lagom till OS i Paris 2024. Men arbetet har försenats av pandemin och fynd av giftiga kemikalier i området.

I vilken stad ligger Notre Dame?

En annan känd historisk byggnad är Notre Dame, som är en katedral i Paris. Den är belägen på ön Île de la Cité mitt i floden Seine.

När är Notre Dame färdig?

Bild 2 av 2 I april, två år efter branden pågick arbetet med att säkra 1200-talskatedralen för fullt. Två år efter den dramatiska branden är arbetet med att säkra Notre-Dame färdigt. 2024 har president Macron lovat att katedralen ska öppna igen. Och myndigheterna är hängivna att slutföra det i tid.

Vad orsakade branden i Notre Dame?

En förundersökning pågår för att utreda brandorsaken. Troligast har branden startats av en osläckt cigarettfimp eller en elektrisk kortslutning. Ingen vet restaureringen kommer att kosta, men löften om donationer på 900 miljoner euro eller 10 miljarder svenska kronor har utlovats.

Hur brann Notre Dame ner?

Orsaken till branden är okänd, men det spekulerades några dygn senare om att en kortslutning eller byggarbetares cigarettfimp låg bakom branden (spekulation även två år i efterhand). Vit rök ändrade färg till svart, vilket indikerade att en massiv brand hade utbrutit inne i byggnaden.

Vad heter stadsdelen där Notre Dame är belägen?

Trots att det 4:e arrondissementet är uppkallat efter Paris stadshus, Hôtel de Ville, är det förstås katedralen Notre-Dame som arrondissementet är mest känt för. I det 4:e arrondissementet ingår större delen av Île de la Cité. Här ligger även andra kända sevärdheter såsom Le Centre Pompidou.

Vad är Notre-Dame känt för?

Cathédrale Notre-Dame de Reims, Notre-Damekatedralen i Reims, är en gotisk katedral i den franska staden Reims, som är den största staden i landskapet Champagne, i departementet Marne. Denna katedral är särskilt känd som den kyrka där de franska konungarnas kröningar ägde rum.

Hur uppstod branden i Notre-Dame?

Katedralen var under renovering vid tidpunkten för branden och var omgiven av byggnadsställningar. Orsaken till branden är okänd, men det spekulerades några dygn senare om att en kortslutning eller byggarbetares cigarettfimp låg bakom branden (spekulation även två år i efterhand).

Share this post