Innehållsförteckning
Vilka studier lönar sig?
Läkare är det yrke som har högst livslön, 28,2 miljoner kronor, i jämförelse med 19,1 miljoner för den med endast naturvetenskaplig gymnasieutbildning. Andra utbildningar i topp är civilingenjör, ekonom och jurist. Tandhygienist, bibliotekarie och fysioterapeut ligger lägre i livslön än den med gymnasieutbildning.
Vilken högskoleutbildning ger högst lön?
Den som vill tjäna bra efter examen ska satsa på att plugga teknik, ekonomi eller statsvetenskap. Och högst lön av alla får de som pluggat datateknik vid Uppsala Universitet, och KTH. Det visar Svenskt Näringslivs lista över utbildningar med högst ingångslön.
Vilket yrke ger högst lön?
Cirka 100.000 kr i månaden – så mycket skiljer sig genomsnittslönerna mellan de högst och lägst betalda yrkena. Chefer inom bank, finans och försäkring har den högsta medellönen på circa 120.400 kr per månad. Yrken med den lägsta medellönen är marknadsundersökare och intervjuare, med snittlönen på ca 19.400 kr/månad.
Vad är skillnaden mellan högskola och högskola?
Högskolor erbjuder i regel två utbildningsnivåer: Grundnivå och avancerad nivå. Skillnaden mellan universitet och högskolor är att det bara är universitet som erbjuder utbildning på forskarnivå. Det finns sätt för högskolor att kringgå regeln om vem som får utfärda examen på forskarnivå.
Vilka universitet och högskolor finns i Sverige?
I Sverige finns det idag 14 statliga universitet och 22 statliga högskolor. Därtill tillkommer enskilda utbildningsanordnare, med rätt att ge grundläggande högskoleutbildning och lärosäten med enskild huvudman som har rätt att ge forskarutbildning, exempelvis Handelhögskolan i Stockholm och Chalmers i Göteborg.
Vilka högskolor har utbildningar inom idrott och hälsa?
Några universitet och högskolor är specialiserade inom ett visst område. Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm har till exempel bara utbildningar inom idrott och hälsa. Ett annat exempel är Karolinska institutet som utbildar läkare, sjuksköterskor, tandläkare och andra yrken inom vårdområdet. Blekinge tekniska högskola och Luleå tekniska
Hur många högskolepoäng får du på en högskoleutbildning?
Längden på universitets- och högskoleutbildningar anges i högskolepoäng (hp). Om du pluggar på heltid under ett år (40 veckor) får du 60 högskolepoäng. En termins studier är alltså 30 högskolepoäng. En kandidatexamen får du efter tre års heltidsstudier, vilket ger dig 180 högskolepoäng.