Allmänning

Har ofta 21 prickar?

Har ofta 21 prickar?

En vanlig 6-sidig tärning har oftast en kant på cirka 1,6 cm. Den är numrerad från 1 till 6, oftast med ett mönster av prickar, men även siffror förekommer. Prickarna är traditionellt placerade så att motsvarande sidor bildar summan 7 med sammanlagt 21 prickar.

Hur många poäng kan man få i Yatzy?

Spelet har 15 villkor att uppfylla. Detta kan maximalt ge 374 poäng. Lägsta teoretiska poäng är 5, detta uppnås genom att spelaren stryker allt och får fem ettor på chans (sannolikheten att detta verkligen kan inträffa utan att spelomgången arrangeras är dock extremt liten).

Hur mycket ska man ha där uppe på Yatzy?

Stora Spelboken/Låt tärningarna rulla/Yatzy

Villkor Max kommentar
summa: 105 totalsumma ettor till sexor
bonus: 50 snitt med tre av varje
1 par 12 Så högt som möjligt
2 par 22 Så högt som möjligt

Hur många poäng för bonus?

Poängberäkning. Enligt Egmot Kärnans regler: För att få Bonus måste spelaren få minst 75 poäng i de sex första villkoren (detta är exempelvis fyra av 4,5,6 tre av 2 och 3) Bonus ger alltid 50 poäng oavsett poängsumman (från 75 poäng och uppåt).

Vad är 2 par Yatzy?

Två par: Två par innebär att du har två stycken par av olika siffror på tärningarna och du får poängen av de tillsammans. Exempelvis 2 stycken 3:or och 2 stycken 4:or ger 14 poäng (3+3+4+4). Två par används framförallt i Norden och ingår inte alltid i utländska yatzy spel och protokoll.

Den tjugosidiga tärningen (T20) har formen av en ikosaeder, ett kantigt klot där varje sida är en triangel. Summan av de motstående sidorna är 21. Ibland förekommer dock numrering 0-9 två gånger eller 00-90 två gånger, i stället för en tiosidig tärning.

Hur slår man en tärning?

Tärningens motsatta sidor blir alltid summan 7. Så om du slår en sexa på tärningen så är den motsatta sidan en etta. Den absolut vanligaste varianten av en tärning är den kubformade tärningen med sex sidor. Det finns tärningar med upp till 20 st sidor.

Hur sitter siffrorna på en tärning?

Prickarna är traditionellt placerade så att motsvarande sidor bildar summan 7 med sammanlagt 21 prickar. Det innebär att sidorna 1, 2 och 3 har motsvarande sidor 6, 5 och 4 så att summan av motsvarande sidor blir 7. Sidorna kan placeras medsols eller motsols.

Share this post