Rekommendationer

Varfor valde du juridik?

Varför valde du juridik?

Jag brukar se på juridik som ett verktyg, snarare än en vetenskap. Det är ett sätt att skapa, att samhällsbygga, ett verktyg för att tillgodose behov och skapa någon form av förutsebarhet för våra handlingar. Det är ett verktyg för problemlösning.

Vad lär man sig inom juridik?

Juristprogrammet omfattar samtliga rättsområden som civilrätt, straffrätt, processrätt, förvaltningsrätt, skatterätt, internationell rätt samt rättsfilosofi och rättshistoria. Utöver detta tillkommer valbara fördjupningskurser inom exempelvis EU-rätt eller kommersiell rätt.

Varför ska man läsa juristprogrammet?

Du kan arbete inom en rad olika områden inom både offentlig och privat sektor. Om du väljer att utbilda dig till jurist får du tillgång till en bred arbetsmarknad och får möjlighet att arbeta inom statlig förvaltning, privata företag, kommuner, landsting och intresseorganisationer.

Vad kan man bli om man studerar juridik?

Det finns många karriärvägar för jurister. Knappt fyra av tio av de yrkesverksamma juristerna arbetar med vad som traditionellt benämns som juridiskt arbete, det vill säga som domare, åklagare, advokat, företags- förvaltnings- eller organisationsjurist.

Vad lär man sig på juristprogrammet?

Under utbildningen Du lär dig att förstå och använda det juridiska materialet, som lagar, förarbeten och rättsfall, för att lösa juridiska problem. Du får också möjlighet att träna muntlig och skriftlig framställning, genom att bland annat agera i rättegångsspel och genomgående i utbildningen skriva mindre uppsatser.

Är jurist en skyddad titel?

En advokat är även jurist, men alla jurister är inte advokater. Det är viktigt att komma ihåg att jurist inte är en skyddad titel, vem som helst får kallas sig jurist. Personen behöver varken ha en juristexamen eller ens ha studerat juridik på universitetet.

Vad kan man göra som jurist?

Som jurist kan du jobba på ett företag eller hos en organisation och hanterar deras juridiska frågor. Ditt jobb kan då vara att upprätta och granska kontrakt eller andra avtal. Du kan också vara ett allmänt juridiskt bollplank åt ledningen samt få jobba med personalärenden i samband med till exempel uppsägningar.

Hur skriver man en juridisk argumentation?

Hur ska jag argumentera?

  1. Tydliggör målet med din argumentation, vad är din tes?
  2. Definiera en grund som talar om varför argumentet är hållbart.
  3. Lyft fram en garant som talar om varför ett argumentet är relevant för tesen.
  4. Ta hjälp av en täckning som visar vilken kunskapskälla du baserar argumentet på

Share this post