Allmänning

Vad ar syftet med viten?

Vad är syftet med viten?

Ett vite är ett penningbelopp som en domstol eller annan myndighet kan ålägga en part att betala för att ha underlåtit att följa myndighetens beslut. Vite kan även avtalas om mellan enskilda subjekt. En sådant vitesklausul kan lyda ”vid brott mot klausul 3.3.1 ska part utge vite med 10 000 kronor”.

Vad innebär Rivningsföreläggande?

Om ett byggnadsverk är förfallet eller skadat i väsentlig omfattning och inte sätts i stånd inom skälig tid, får byggnadsnämnden förelägga ägaren att inom viss tid riva byggnadsverket (rivningsföreläggande).

Vilken prövning görs av förvaltningsdomstol om en myndighet ansöker om utdömande av ett tidigare utfärdat vite?

Utdömande av vite m.m. Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten. Frågor om utdömande av viten som har förelagts av regeringen prövas av Förvaltningsrätten i Stockholm på ansökan av Justitiekanslern.

Vem betalar vite?

Vite är ett pengabelopp som företag kan få betala om de inte följer vissa typer av förbud, ålägganden eller andra beslut från Konkurrensverket. Vite fungerar som ett påtryckningsmedel.

Varför tillfaller vite staten?

När ett beslut i ett sådant mål har vunnit laga kraft, får vite inte dömas ut för sådana överträdelser av föreskriften som har gjorts innan målet väcktes, Vite bortfaller, om talan om att det skall dömas ut inte har delgetts adressaten inom två år från det att förutsättningarna för att väcka en sådan talan uppkom.

När ska ett vite betalas?

Vite är ett verkställighetsmedel som kan användas för att få någon att följa ett föreläggande eller ett förbud. Vite är ett penningbelopp som ska betalas om ett föreläggande eller förbud inte följs.

Vem driver in viten?

Rättsregistercentralen driver in vitet (BotVerkstF 5.1 §). Utöver utdraget ut bötesförteckningen ska till Rättsregistercentralen sändas en kopia av beslutet om utdömande av vite. Varje bötesblankett har sitt eget indrivningsnummer som ska anges i bötesförteckningen för Rättsregistercentralens indrivningsåtgärder.

Share this post