Trendig

Hur anmaler man en vardskada?

Hur anmäler man en vårdskada?

Vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Denna regel kallas lex Maria.

Varför behövs med lex Sarah kan man inte bara prata med chefen?

Även respektlöst bemötande ska rapporteras enligt lex Sarah. Det är när personalen inte bemöter personen med respekt för självbestämmande, trygghet och värdighet. Ibland kan ett antal dåliga arbetsrutiner sammantaget vara tillräckligt för att rapporteras.

Vilka har skyldigheter att rapportera lex Sarah?

skyldighet att rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden. I lex Sarah ingår också en skyldighet för den som bedriver verksamheten att efter att ha tagit emot en rapport utreda, dokumentera och avhjälpa eller undanröja missförhållandet eller den påtagliga risken för ett missförhållande.

Är lex Maria offentlig handling?

En Lex Maria anmälan är en allmän handling, men sekretess- och menprövning ska ske i enlig- het med sekretesslagen kap 7:1 c §. I praktiken ska alla personuppgifter i en Lex Maria anmälan avidentifieras. I övrigt är själva anmälan offentlig. I fall man nekar utlämnande är man skyldig att lämna skriftligt avslag.

Vad är anledningar till lex Sarah och lex Maria anmälningarna gå in på IVO statistik för lex Maria & lex Sarah titta på statistiken för 2019?

Vanligaste händelserna till en anmälan De fem vanligaste händelserna för lex Sarah- anmälningar under 2014-2018 är att en beviljad insats blivit felaktigt utförd, att rättssäkerhet brustit4, att en beviljad insats inte utförst, bemötande och fysiskt våld/övergrepp av personal5.

Om du är missnöjd med din vård Du kan kontakta IVO direkt om du har varit med om något som du tycker har medfört en vårdskada. Det är bara vårdgivaren som kan göra en lex Maria-anmälan, men du kan lämna tips och anmäla klagomål. Läs mer hos IVO. Läs mer om vad du kan göra om du inte är nöjd med din vård.

Share this post