Rekommendationer

Vad ar skillnaden mellan motion och kondition?

Vad är skillnaden mellan motion och kondition?

Folk tror att motion är träning, men så är det inte. Motion är de vardagliga rörelserna som du gör varje dag: går ut med hunden, cyklar till jobbet, tar trapporna och står vid skrivbordet. – Träning har mycket högre intensitet och gör att du förbättrar din förmåga. När vi tränat tvingas vi vila för att återhämta oss.

Vad är vardaglig motion?

Med vardagsmotion menas all rörelse förutom den du gör när du går och tränar. Exempel på vardagsmotion är gå eller cykla till jobbet, ta trapporna istället för hissen eller rulltrappan och att använda ståbordet på jobbet.

Varför är det bra att röra på sig?

Regelbunden rörelse stärker musklerna, som i sin tur skyddar leder och skelett. Det ökar också din rörlighet och balans som i sin tur minskar risken för fallskador och benbrott. Att röra på sig påverkar också vikten, blodfetter, blodtryck och blodsocker i rätt riktning.

Är kondition och syreupptagningsförmåga samma sak?

Uthållighet förknippas ofta med den maximala syreupptagningsförmågan. I de flesta fall är detta en felaktig koppling. Kondition definieras som den maximala syreupptagningsförmågan medan uthållighet hänger samman med förmågan att hålla ut länge under en tävling eller under träning.

Vad betyder motion träning?

Vardagsmotion är någon form av rörelse/aktivitet du kan göra utan att bli svettig utan kan ha vanliga kläder på dig. Motion är däremot en medveten fysisk aktivitet för att må bättre i både kropp och själ. Till skillnad från vardagsmotion blir du här svettig och använder helst kläder som är lämpade för rörelse.

Är promenader träning?

Gångturen ska ske i ett raskt tempo så att pulsen ökar. Det gör att konditionen förbättras. – Det är en fantastisk träningsform. Man minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, förbättrar ledhälsan, sänker risken för cancer och diabetes typ två.

Varför är kondition?

En bra kondition är bra för hälsan eftersom man då kan utföra ett givet kroppsligt arbete vid en lägre ansträngningsgrad än om man hade haft dålig kondition, vilket betyder att det blir en mindre belastning för kroppen.

Hur vet man om man har bra kondition?

Det allra enklaste sättet för att få en indikation på hur bra kondition man har är att mäta sin vilopuls. En lägre vilopuls betyder generellt ett bra flås medan högre pekar på lite sämre form. Gör så här: Ta gärna pulsen direkt på morgonen, när du fortfarande är i sängen, innan dagen börjar.

Hur får kroppen energi när man tränar aerob?

Aerob träning När du tränar kroppens uthållighet under en längre tid använder du det aeroba systemet, alltså när kroppen hela tiden hinner ta upp så mycket syre att den orkar fortsätta jobba. Kroppen utvinner då energi från framför allt kolhydrater men också fett och du orkar hålla på länge.

Vad är normal syreupptagningsförmåga?

En normal syrenivå hos en frisk person ligger runt 97–99 procent. En syrenivå under 90 procent kan leda till syrebrist.

Vilken är den bästa konditionsträningen?

Satsa på ren konditionsträning som raska promenader, cykling, löpning eller crosstrainer och välj en intensitet som gör att du vill träna ofta. Kombinera konditionsträningen med styrketräning för bästa resultat. Att du alltså tränar både konditionspass och styrkepass under en helt vanlig träningsvecka.

Share this post