Populära

Kan man skriva testamente om man har forvaltare?

Kan man skriva testamente om man har förvaltare?

De regler som gäller för en person som har en förvaltare finns i föräldrabalken, förkortad FB. De regler som gäller för testamente finns i ärvdabalken, förkortad ÄB. Kort sammanfattat så finns det inte några regler som hindrar en person som har en förvaltare från att skriva ett testamente.

Vad är Nya testamentet?

Nya testamentet eller Nya Testamentet, ofta förkortat NT, är en samling skrifter som utgör andra delen av den kristna Bibeln. Nya testamentet handlar om Jesu liv och de kristna den närmaste tiden därefter och innehåller fyra evangelier, Apostlagärningarna, tjugoen brev (även kallade epistlar), och Uppenbarelseboken.

Hur ska testamentet förvaras?

Det finns inga tvingande krav på hur förvaring av ett testamente ska gå till. Eftersom ett testamente bara är giltigt i original är det dock mycket viktigt att det förvaras på säkert sätt. Väljer man att ha testamentet hemma är det klokt att lägga det i ett kassaskåp eller annan brandsäker anordning som ingen obehörig har tillgång till.

Kan en testamentstagare avlidit innan Testamentet ska verkställas?

En testamentstagare kan ha avlidit innan testamentet ska verkställas eller han kan avstå från sin rätt. I sådant fall träder hans arvingar in i hans ställe om de är arvsberättigade efter testator. Det innebär att egendom som enligt testamentet ska tillfalla ett barn till testator enligt denna regel kan tillfalla ett barnbarn.

Kan man förvara testamentet hemma?

Väljer man att ha testamentet hemma är det klokt att lägga det i ett kassaskåp eller annan brandsäker anordning som ingen obehörig har tillgång till. Ett ännu säkrare alternativ är att förvara testamentet i ett bankfack, som de anhöriga informeras om efter den avlidnes bortgång.

Kan man villkora ett arv?

Det är möjligt att ”begränsa” eller villkora ett arv genom att upprätta ett testamente där dina villkor eller förbehåll uttrycks. Det framgår dock av 7 kap. 1 § ÄB att hälften av en bröstarvinges arvslott utgör dennes laglott och man har alltid rätt att få ut sin laglott oavsett vad ett testamente har för villkor.

Kan förmyndare vara särskild förvaltare?

Det ska framgå av gåvobrevet eller motsvarande vem som ska vara förvaltare. En särskild förvaltare kan vara en släkting eller någon annan privatperson, eller ett företag, exempelvis en bank. Förvaltaren ska lämna en årlig redogörelse till barnets förmyndare, det vill säga oftast föräldrarna.

Vad innebär särskild förvaltning?

Enligt svensk rätt finns det en möjlighet att utse en särskild förvaltare, att förvalta ett omyndigt barns egendom när en förälder avlider. En förutsättning för att särskild förvaltning ska kunna anordnas är att barnet får egendomen genom gåva, arv, testamente eller via ett förmånstagarförordnande.

Vad är en särskild förvaltare?

Vilka kan ansöka om särskild förvaltning?

För att ett barns tillgångar ska kunna ställas under särskild förvaltning krävs att barnet har fått tillgångarna genom testamente, gåva eller försäkring med villkoret om att de ska stå under särskild förvaltning. Villkoret måste också vara utformat så att det uppfyller kraven i Föräldrabalken.

Share this post