Frågor

Vilken traning ger bast kondition?

Vilken träning ger bäst kondition?

Löpning, cykling och simning är exempel på aktiviteter som är bra för att träna upp sin kondition. Men man tjänar på att lära sig lite mer om intensiteten (hur tufft) i träningen, durationen (hur länge man håller på) och frekvensen (hur ofta). Ju mer man vet, desto effektivare kan man ju träna.

Vad är bra kondition löpning?

Börja lätt med att springa ett par gånger i veckan, i ett behagligt tempo och gärna på mjukt underlag eller i skor väl anpassade för hårdare underlag. Rundan behöver varken vara särskilt lång eller gå snabbt. Denna fas bör pågå under ett antal veckor och under den tiden kan fler pass successivt läggas in.

Vilka muskler tränar jag när jag springer?

Vad tränas vid löpning?

  • Bålmuskulaturen. Att bibehålla en rak och något framåtlutad hållning under löpning är viktigt för att kunna andas så enkelt som möjligt och ta dig framåt på ett smidigt sätt.
  • Ben och fötter. Naturligtvis spelar benen en stor roll i löpandet.
  • Rumpa och höft.
  • Hjärtat.

Hur får man bra kondition på en vecka?

En bra riktlinje gällande lågintensiva pass är 30 minuters träning, fem dagar i veckan. Eller totalt 150 minuter i veckan. Välj då en träningsform som passar dig, exempelvis promenader, cykling, gruppträningspass. Det viktiga är att du får upp pulsen, så att hjärtat får jobba – men du behöver inte ta ut dig helt.

Är intervaller bra för kondition?

Högintensiv intervallträning förbättrar konditionen och minskar risken för kroniska sjukdomar lika bra eller bättre än tidsödande uthållighetsträning. Nya forskningsrön visar att träningspass under tio minuter ger effekt.

Är konditionsträning bra?

Att träna upp sin kondition innebär många vinster för kroppen. Hjärta, kärl, blodcirkulation och fettförbränning fungerar bättre och muskelstyrkan ökar. Även humöret blir bättre av regelbunden träning.

Kan man träna när man har cancer?

Är det bra att träna under pågående cancerbehandling? Man kan träna precis som vanligt om man får lite stöd, säger Yvonne Wengström, professor på Karolinska institutet och ansvarig för OptiTrain-studien. Att träna under en pågående cellgiftsbehandling är något vården absolut bör rekommendera, menar hon.

Share this post