Trendig

Vilken funktion har gluteus maximus?

Vilken funktion har gluteus maximus?

Dessa muskler utgör större delen av vår rumpa. Gluteus Maximus har som uppgift att bromsa låret när benet svingas framför kroppen samt undsätta övrig muskulatur i stabiliserandet av bålen under övergången mellan fotisättning och frånskjut för det andra benet.

Vad har muskeln gluteus maximus för funktion i kroppen och ge förslag på en övning som arbetar med just den muskeln?

Gluteus maximus övre infästning är i bäckenbenets baksida och den nedre i lårets baksida och utsida. Denna muskel tar hand om benets rörelse bakåt. I det vardagliga livet så har denna muskel ett antal synergister, exempelvis hamstringmuskulaturen, sartorius, gluteus medius och gluteus minimus.

Hur tränar man gluteus maximus?

Hip thrust är en av de övningar som aktiverar rumpans största muskel, gluteus maximus, allra bäst. Övningen tränar rumpan genom ett bra rörelseomfång, med en belastningskurva som passar rumpans biomekanik bra….Övningarna är:

  1. Hip thrust.
  2. Knäböj (eller marklyft)
  3. Sittande höftabduktion.

Gluteus maximus (G. max) är den muskel vi använder när vi trycker ifrån, upp för en backe eller trappa men även när vi bromsar en rörelse nedför som i ett utfallssteg.

Får inte kontakt med gluteus?

Japp, för vissa kan dina händer vara användbara för att få gluteus aktiverad. Hurdå? Genom att stoppa händerna på rumpan och känna att du spänner muskeln under övningen. Att känna fysisk kontakt från handen på muskeln kan göra det enklare att “hitta” var i kroppen du ska aktivera.

Var sitter Gluteus Maximus?

Gluteus maximus (egentligen musculus gluteus maximus), eller stora sätesmuskeln, är kroppens största enskilda muskelbuk och sitter i ryggslutet. Kroppens största muskel är Quadriceps femoris dvs. fyrhövdade lårmuskeln. Gluteus maximus övre infästning är i bäckenbenets baksida och den nedre i lårets baksida och utsida.

Var på kroppen sitter rectus abdominis?

Längst ut sitter den raka bukmuskeln (rectus abdominis). Den går från revbenen ner till pubisbenet rakt fram på magen och hjälper till med att böja överkroppen framåt. Den raka bukmuskeln är den magmuskelgrupp som lättast tar över och som aktiveras vid snabba rörelser, mycket kraft men är inte så uthållig.

Share this post