Allmänning

Hur ser en traningsplanering ut?

Hur ser en träningsplanering ut?

De enskilda träningsveckorna är de mest föränderliga delarna i träningsplaneringen. Makro- och mesocyklerna utgör den övergripande träningsplaneringen för en längre period, medan de enskilda veckorna anpassas utifrån den aktuella perioden, hur idrottaren svarar på träningen och hur vardagen ser ut.

Vad ska man tänka på när man planerar ett träningspass?

Lägg upp ett schema och håll dig till det Bästa sättet att nå sina mål är att planera sin träning i förväg. Lägg upp ett träningsprogram och bestäm dig för vilka övningar du ska göra vid varje träningspass och hur många repetitioner och set du ska klara av.

Hur planerar man ett konditionspass?

Börja i kortare block och öka tiden och intensiteten efterhand som du kommer i bättre form. Nyckeln till framgång är att skapa kontinuitet samt variation i träningen, genom att till exempel kombinera intervallträning och långpass. Dessutom är det viktigt att ha en genomtänkt träningsplan.

Vad är en Mesocykel?

Det är inte sällsynt att makrocykeln sträcker sig över en längre tid, ibland till och med så långt som ett år. Makrocykeln delas upp i flera mindre mesocyklar som kan variera från veckor till månader och mikrocykeln, som är den minsta delen, delas allt som oftast upp månadsvis – från 1-4 veckor.

Hur utvärderar man ett träningspass?

För att lättare kunna hålla koll på din utveckling kan en träningsdagbok vara till stor hjälp. Med hjälp av en dagbok kan du gå tillbaka och utvärdera hur träningen sett ut över tid, hur olika träningsperioder har påverkat din prestationsförmåga, om det varit för mycket/för lite träning osv.

Vad innebär det att periodisera sin träning?

Vad Är Periodisering? Begreppet periodisering hänvisar till hur du organiserar din träning över en längre tid för att utvecklas så snabbt och effektivt som möjligt. I grunden handlar det därför om att dela upp din träning i olika perioder (vilket är varför det kallas periodisering).

Hur gör man en träningsplan?

Ett enkelt sätt att få en träningsplanering kan vara att hitta ett befintligt program mot ett uttalat mål som ligger på en utifrån sina egna förutsättningar realistisk nivå. Ett befintligt program kan även vara en grund och ett stöd att utgå från, när man gör en egen träningsplanering.

Hur periodisera träning?

Periodisering Av Isolationsövningar

  1. Kör två eller tre isolationsövningar per träningspass och 3-4 sets per övning.
  2. Öka antalet repetitioner du kör med en eller två varje vecka tills att du klarar av 14/15 reps med samma vikt.
  3. Veckan efter ökar du vikten och sänker antalet repetitioner till 8 per set.

Share this post