Frågor

Vad aerob traning?

Vad aerob träning?

Vad är aerob träning? När du joggar eller går på löpbandet, dansar med dina vänner eller på någon av våra dansklasser tränar du aerobt. Mer konkret innebär detta att du tränar relativt lågintensivt och således utmanar uthålligheten under en lite längre tidsperiod.

Enkelt uttryckt kan man säga att aerob träning är träning där du inte får syrebrist och mjölksyra. När du tränar kroppens uthållighet under en längre tid använder du det aeroba systemet, alltså när kroppen hela tiden hinner ta upp så mycket syre att den orkar fortsätta jobba.

Vad skillnaden mellan aerob och anaerob Energiprocess är?

Allt handlar om förbränning och utnyttjade av energi Kolhydrater, fett och proteiner förbränns i cellerna och sättet det sker på är med eller utan syre. Det kallas en anaerob process (utan syre) och aerob process (med syre). Detta är viktigt att ta med sig när man förklarar aerob och anaerob träning.

Vad är aerob träning bra för?

AEROB TRÄNING

  • förbättrar kroppens förmåga att transportera syre.
  • tränar musklerna att utnyttja det tillförda syret när man arbetar under lång tid.
  • förbättrar kroppens förmåga att återhämta sig.

Hur höjer man Mjölksyratröskeln?

Hur du höjer din mjölksyratröskel Ett exempel på upplägg är intervaller som ligger omkring 30 – 90 sekunder där du springer med nästintill maximal intensitet under hela intervallängden. I slutet av varje intervall bör du ha en känsla av stumhet i de muskler som har primärt använts.

Hur tränar man vo2max?

Med intensiv träning menar vi 85-100 % av max. Träning med denna intensitet syftar främst till att öka hjärtats slagvolym och därmed VO2 max. För att öka hjärtats pumpkapacitet bör intensiteten vara hög, men det är, observera, inte nödvändigt med ett arbete till utmattning.

Vad är de olika Pulszonerna?

Träningsintensiteten delas in i fem olika pulszoner från 50% upp till 100% av din maxpuls. Genom att hålla din puls inom en viss pulszon kan du enkelt kontrollera träningens intensitetsnivå.

Är Syrekrävande process?

En aerob process förutsätter tillgång till syre. Normal nedbrytning av organiskt material (döda växter och djur) är ett exempel på en aerob, syrekrävande process. Nitrifiering i ett reningsverk är också en aerob process. Motsatsen till aerob är anaerob.

På vilka sätt kan den anaeroba energiproduktionen Nybilda ATP?

Den snabbaste nybildningen av ATP sker med hjälp av ett ämne som heter kreatinfosfat (KP). Vid mycket ansträngande fysisk aktivitet räcker inte denna energigivande process med KP längre än maximalt 10 sekunder. Ett annat sätt att bilda energi anaerobt är via kolhydrater.

Vad är en bra Mjölksyratröskel?

Din mjölksyratröskel kan sedan infall någonstans mellan 60-95% av din maximala hjärtfrekvens, beroende på hur tränad du är, men som motionär ligger man oftast mellan 80-85% av maxpuls.

Share this post