Kan små barn få ångest?
Diagnosen är vanligare hos små barn i 1-, 2- och 3-årsåldern, men kan även förekomma hos barn i 4-, 5- och 6-årsåldern. Det är mindre vanligt i tonåren. Hos lite äldre barn och ungdomar kan så kallad social ångest förekomma. Barnet kan då uppleva ångestkänslor av att vara i vissa sociala sammanhang.
Hur skiljer man på stress och ångest?
Ångest kan vara en reaktion på stress. Men till skillnad från stress, där triggern ofta är något yttre, är orsaken till ångest ofta något inom dig. Om du lider av ett ångestsyndrom kan du uppleva ihållande oro eller ångest utan en utlösande upplevelse, tanken på kan ”kicka igång” ångesten.
Man kan vara rädd för, oroa sig över eller få ångest över nästan vad som helst. Forskningen har visat att yngre barn oftast är rädda för faror och nya situationer, medan äldre barn oftast är rädda för sociala situationer eller oroar sig över olika saker som kan gå fel.
Varför får man social ångest?
Det är oklart hur social fobi utvecklas, men både arv och miljö spelar in. Vissa faktorer ökar risken för att du ska utveckla social fobi, till exempel är det vanligare hos kvinnor och hos de som lider av andra psykiska sjukdomar som depression och andra ångestsyndrom. Social fobi debuterar oftast i tonåren.
Hur hjälper man ett barn med ångest?
Våra liv kantas av situationer som framkallar oro och ångest och barndomen är inget undantag. Tvärtom så behöver barn få känna på oron och vuxna behöver låta de vara oroliga, för att ge dem tid och möjlighet att lära sig hantera oro på ett bra sätt som vuxen. Att hantera oro är en livskompetens.
Får ångest av sociala sammanhang?
Social ångest innebär att du är rädd för att hamna i situationer med andra människor, där du riskerar att känna dig bortgjord eller granskad. Det kan leda till att du undviker sociala sammanhang. Sök vård om din ångest hindrar dig i din vardag. Det finns behandling som hjälper.