Rekommendationer

Vad ar statisk stretching bra for?

Vad är statisk stretching bra för?

Stretching har flera fördelar. Exempelvis kan det hjälpa till att öka muskelutveckling och förbättra återhämtningsförmågan. Det viktigaste att tänka på när man ska stretcha är att inte pusha kroppen för hårt.

Varför är stretching bra efter löpning?

När du tränar spänner du musklerna om och om igen och även efter träningen kvarstår en viss anspänning i muskelfibrerna. Genom att stretcha direkt efter träningen kan du hjälpa musklerna att slappna av, vilket också ökar blodcirkulationen och underlättar återhämtningsprocessen.

Vilken metod för stretching är bäst?

Kroppens position Vissa stretchövningar passar bäst stående, medan andra passar bäst i sittande eller liggande. Vilken position som är bäst kan även bero på vilken typ av metod man använder sig av. Vid stretching vill man i grund och botten förlänga muskeln så mycket som möjligt och det kan t.

Hur påverkas muskler av stretching?

Stretching förbättrar framför allt rörligheten genom en ökad smärttolerans men kan även bero på att fascikellängden ökat. Pennationsvinkeln och fascikellängden påverkar muskelns förmåga att utveckla kraft och hur snabbt muskeln kan dra ihop sig.

Hur länge kan man stretcha?

Det man kom fram till var att hur länge effekten kommer hålla sig beror mycket på hur länge man stretchar totalt sett. Effekten såg ut ungefär som följande: En stretchtid på totalt 2 minuter har ingen långvarig effekt.

Vilka metoder finns för stretching?

I huvudsak finns det tre olika huvudtyper av stretching, statisk stretching, ballistisk stretching och PNF/KAT. Statisk (aktiv eller passiv) stretching, är en av de vanligaste förekommande formerna av rörlighetsträning. Metoden innebär att en muskel töjs ut till ett ytterläge under en viss tid.

Hur påverkas bindväven av stretching?

Om musklerna är strama så dras den omkringliggande fascian samman och blir till slut stel, vilket trycker på både muskler och nerver. Stretcha fascian/bindväven. Det gör du genom försiktig stretching under längre tid – håll stretchövningarna minst 3-5 minuter.

Share this post