Allmänning

Vilka typer av styrketraning finns det?

Vilka typer av styrketräning finns det?

Det finns 3 olika typer av styrketräning, maxsstyrka, hypertrofi och uthållighetsstyrka. Beroende på hur tungt du lyfter så kommer du få ut olika resultat utav din träning. Lite förenklat sett kan vi dela in musklefibrerna som finns i varje muskel i snabba- och långsamma fibrer.

Hur får man hypertrofi?

För att åstadkomma maximal hypertrofi behöver du träna med hög träningsvolym. Lägre träningsvolym genererar mindre muskelskada och därmed mindre hypertrofi. När du tränar för pump eller med kort vila skapar du hög metabol stress. Detta orsakar syrebrist i muskeln och en cellulär svullnad uppstår.

Vilka olika former av styrketräning känner du till?

Olika former av styrketräning

  • Maskiner i gymmet. Dessa är bra då de är till hjälp för själva utförandet.
  • Fria vikter. Träning med fria vikter går att få idrottsspecifikt, det vill säga rörelser som efterliknar det som du utsätts för i din idrott.
  • Kroppsvikt.
  • Tänk på din hållning.

Vilken typ av träning är styrketräning?

Styrketräning är ett samlingsnamn för all träning där man utsätter kroppens muskler för belastning. Denna träningsform innefattar många olika sorters träning beroende på hur man tränar styrka. Styrketräning är en mycket populär träningsform som berör oerhört många olika grupper av människor.

Vad är en Träningsteori?

Den övergripande principen i träningsteori är att använda en process av biologisk anpassning (principen om prestationsstegring, ”superkompensation”). Kortfattat innebär det att vi ökar träningsbelastningen successivt där kroppen anpassar sig och därigenom förbättras prestationen.

Vilka typer av träning finns det?

Olika typer av träning

  • Konditionsträning. Med konditionsträning menas den typ av träning som förbättrar hjärtats, blodomloppets och lungornas funktion att transportera syre samt musklernas förmåga att använda syret.
  • Styrketräning.
  • Rörlighetsträning.

Share this post