Frågor

Hur anvander vi energi i kroppen?

Hur använder vi energi i kroppen?

Kolhydrater är kroppens mest effektiva bränsle. Det är denna energi vi använder när vi tänker och när vi tränar och jobbar med våra muskler. Kolhydrater finns i pasta, bröd, müsli, potatis, grönsaker, bär och frukter.

Människan behöver energi för all fysisk aktivitet och för kroppens funktioner, t ex andning, cellförnyelse, och hjärtslag. Genom att äta mat med kolhydrater, fett och protein så förses kroppen med energi när dessa ämnen på olika sätt omvandlas till för kroppen användbar energi.

Hur skapas energi i kroppen?

Men lite förenklat är det framförallt kolhydrater och fett som kroppen använder för att producera energi. Energiomvandlingen sker i muskelcellerna och ger Adenosintrifosfat (ATP) vilket är bränslet för muskler och andra vävnader. Energiomvandlingen kan ske med eller utan syre, dvs aerobt eller anaerobt.

Hur arbetar kroppen med den energi som vi äter?

Det mesta av maten och drycken vi stoppar i oss ger energi. Vi får energin ifrån kolhydrater, protein och fett. Även alkohol ger energi men alkohol är inget som kroppen behöver. De förstnämnda energigivarna är viktiga att vi får i oss mer eller mindre mängd av för att kroppen ska må bra och fungera normalt.

Varför uppstår Syreskuld?

Begreppet syreskuld uppträder alltså när muskulaturen förbrukar mer syre än blodet kan tillföra. Tillräckligt med energi kan då inte frigöras genom förbränning, varvid en anaerob laktatisk, utan syre, process startar. Då upplever vi känslan av mjölksyra. till exempel vid en tempoökning eller vid hårt kort arbete.

Vilka två sätt kan energi frigöras?

För att energi ska frigöras genom förbränning, krävs tillgång till syre och energirika ämnen. När energi frigörs bildas koldioxid och vatten, vilket kan beskrivas på följande sätt: Muskelcellens energifrigöring är beroende av bland annat två faktorer: syre och energirika ämnen.

Hur arbetar kroppen med den energi som vi äter kolhydrater fetter och protein?

När insulin frisätts till kroppen så förbereder sig kroppen (särskilt muskler, fett och lever) på att ta upp glukos (druvsocker) och använda det som energikälla. Överskott av glukos kan lagras i levern och musklerna i form av ”glykogen”.

När vi arbetar med vår kropp omvandlas kemisk energi till mekaniskt arbete i våra muskler. Kroppens sätt att ta upp matens kemiska energi och få ut den i kroppen är att bilda ATP, det är ATP som driver kroppen. ATP bildas i våra mitkondrier.

Share this post