Blogga

Hur tranar man statisk traning?

Hur tränar man statisk träning?

Statisk träning, eller isometrisk träning, innebär att man har kroppen i en fast position under en övning. Det kan till exempel handla om den vanliga övningen planka eller att sitta i jägarvila, där man har benen böjda i 90 grader. Du ”pausar” helt enkelt i en rörelse där musklerna jobbar.

Hur kommer det sig att statiskt muskelarbete kan vara effektivt när man tränar men kan vara dåligt när man jobbar?

När musklerna arbetar utan paus, och utan att det sker någon yttre rörelse, det som kallas statiskt muskelarbete, försämras blodflödet till musklerna och risken för belastningsbesvär ökar. Till exempel arbetar skuldran ofta statiskt vid repetitivt arbete med händerna vi löpande band.

Vad ger statisk träning?

Statisk träning ger kroppskontroll. Statisk träning kan leda till ökad bentäthet och således verka för att förebygga osteoporos. De flesta statiska övningar kan göras utan redskap och är därför lätt att göra när och där det passar just dig.

Vad sker vid statiskt muskelarbete?

Statisk träning eller Isometrisk träning är en typ av styrketräning där man till skillnad från dynamisk träning håller musklerna stilla i belastat tillstånd under en viss tid i träningscykeln. Vid statisk träning är syftet att försätta nervsystemet i ett anabolt tillstånd för att på så sätt bygga mer muskler.

Vilket muskelarbete utförs i Jägarvila?

När man står i jägarvila tränas framförallt musklerna på framsida lår. Sekundärt tränas rumpan och vaderna. Jägarvila är bra om man håller på med idrotter där det är viktigt att hålla en position med böjda ben länge, så som i många vintersporter.

Vad tränas vid Jägarvila?

Jägarvila är en statisk övning som innebär att du sitter med benen i 90 grader mot en vägg. Du tränar primärt musklerna i framsida lår i denna övning, men även rumpa och vader.

Share this post