Blogga

Hur doms rattfylleri?

Hur döms rattfylleri?

Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. Dessutom återkallas i normalfallet körkortet under 12 månader. Om det finns försvårande omständigheter kan spärrtiden bli längre. Vid grovt rattfylleri kan straffet bli fängelse i högst två år och körkortet kan återkallas under 24 månader.

När kom första lagen om rattfylleri?

Straffet för rattfylleri har förändrats successivt från det att första på- budet kom på 1920-talet fram till den nuvarande lagstiftningen, som trädde i kraft under första hälften av 1990-talet. Den första reella lag- stiftningen, från år 1941, innehöll ansvarsbestämmelser baserade på promillegränser.

Vad säger lagen om alkohol i trafiken?

Gränsen för rattfylleri är 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, vilket motsvarar ungefär 0,2 promille i blodet. Gränsen för omhändertaget körkort vid rattfylleri är från 0,16 milligram alkohol per liter utandningsluft. Det är Transportstyrelsen som beslutar om återkallelse av ett körkort.

När preskriberas trafikbrott?

Eftersom det gäller grov vårdslöshet i trafiken, som enligt 1 § andra stycket trafikbrottslagen kan ge upp till två års fängelse så ligger preskriptionstiden på 5 år enligt 35 kap. 1 § punkten 2 Brottsbalken. I ditt fall har det dessvärre passerat 9 år vilket innebär att trafikbrottet har preskriberats.

Vad händer vid vårdslöshet i trafik?

1 § 1 st. Om du således skulle komma att dömas för vårdslöshet i trafik är alltså straffet dagsböter. Hur många dagsböter som utdöms beror på hur allvarligt brottet är. Dagsböternas storlek beror på din inkomst – ju högre inkomst du har, desto högre kommer dagsboten att vara.

Hur många kör alkoholpåverkade per år?

7 % av männen säger att de under det senaste året kört bil efter att de druckit alkohol. Var åttonde kvinna i åldern 18–19 år säger att de åkt med en alkoholpåverkad förare det senaste året.

Hur många kör alkoholpåverkade i Sverige?

Ungefär 15 000-20 000 bilresor per dag görs i Sverige av alkoholpåverkade förare. Alkohol i samband med bilkörning ökar olycksrisken enormt. En onykter förare med 0,5-1,0 promille alkohol i blodet löper omkring 13 gånger större risk att råka ut för en trafikolycka än en nykter förare.

Vad är det för regler angående rattfylleri?

Gränsen för rattfylleri av normalgraden är 0,2 promille alkohol i blodet. För det kan man dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. För grovt rattfylleri är gränsen minst 1,0 promille alkohol i blodet och man kan dömas till högst 2 års fängelse.

Hur många kör rattfull varje dag i Sverige?

Alltför många personer kör onyktra i Sverige varje dag. Enligt siffror från Trafikverket handlar det om 15 000 personer.

Share this post