Allmänning

Ar det farligt att trana med jarnbrist?

Är det farligt att träna med järnbrist?

Järnbrist kan påverka din träning. Om du har för lite järn kan du få symtom som till exempel yrsel, lätt att bli andfådd, orkeslös och trötthet, vilket kan påverka din förmåga att träna som du brukar. Om järnbristen inte behandlas kan den leda till blodbrist, vilket i sin tur ger sämre prestationsförmåga.

Hur påverkas Hb av träning?

Syret binds i blodet till hemoglobin i de röda blodkropparna. Vid konditionsträning ökar hemoglobinhalten och blodet får en förbättrad förmåga att transportera syre. Även i ”kärlträdet” sker en förändring och man får ett ökat antal kapillärer i musklerna.

Hur behandlar man lågt blodvärde?

Du som har mycket lågt blodvärde och kraftiga symtom kan behandlas med blodtransfusion. Då tillförs nytt blod till kroppen. Du kan få regelbundna blodtransfusioner om blodbristen är bestående och svår och inte kan behandlas på annat sätt. Detta gäller framför allt vid vissa blodsjukdomar.

Kan stress ge lågt blodvärde?

Sänkt kortisolnivå kan orsaka trötthet, fysisk svaghet, låg sköldkörtelfunktion, viktminskning, pigmentfläckar, lågt blodtryck, obalanserat blodsocker, hjärntrötthet, yrsel, svimning, sömnstörningar, magproblem, försämrat immunförsvar, illamående, mag-, muskel- och ledvärk, saltsug och försämrad sexlust.

Hur påverkas blodtrycket av konditionsträning?

Konditionsträning (Aerob träning) ökar blodtrycket under själva aktiviteten via en ökning av hjärtfrekvensen och ökning av hjärtats slagvolym, dvs den mängd blod som vid varje hjärtslag pumpas ut i kroppens blodkärl. Den sk perifera resistensen är oförändrad vid aerob träning.

Vad ska man äta för att få bättre blodvärde?

Om du vet att du har haft låga järnvärden tidigare, bör du äta mat som innehåller extra mycket järn. Det finns mycket järn i kött, fisk, ägg, inälvsmat och mat som är rik på blod, till exempel blodpudding. Det finns även järn i exempelvis fullkornsprodukter, potatis, spenat, bönor, nötter, frön och linser.

Share this post