Blogga

Hur halla Kajakpaddel?

Hur hålla Kajakpaddel?

Använd bålen och finjustera vinkeln på bladet med ena handen så att du ömsom drar paddeln framåt och ömsom drar den bakåt, som en liten åtta ungefär. Se till att hålla dig nära höfterna och gör inte för stora svängar. Vattentrycket ska vara på paddelns framsida vare sig du rör paddeln framåt eller bakåt.

Vilka muskler ska man träna för att paddla kajak?

Vid ett paddeltag används i stort sett alla kroppens muskler. Rygg, armar, bröst och axlar är de muskelgrupper som får jobba mest. Mag- och benmuskler används också då kraften från paddeltagen delvis kommer från benen och magmusklerna aktiveras för att stabilisera rörelsen.

Hur går man i en kajak?

Sitt rakt eller lite framåtlutad. Benen ska vara lite böjda, med knäkontakt mot däcket, men också med rörelsefrihet för benen. Stödet för ryggen får inte sitta för högt upp, så att det skaver när ryggen roterar vid paddlingen. Lite stöd för höfterna i sidled håller dig på plats, men det får inte klämma.

Vilka skaderisker finns för att paddla kanot och hur undviker ni dem?

Närhet till lä vid land är en säkerhetsfaktor. Sidvind med vågor är särskilt problematiskt. Frånlandsvind som riskerar att ta gruppen med sig utåt gör det extra viktigt att ligga nära land. Luft- och vattentemperatur påverkar konsekvenserna vid padd- ling och kapsejsning.

Hur lång Kajakpaddel ska man ha?

Kajakens bredd avgör Generellt kan man säga att ju bredare kajak desto längre paddel bör man ha. Har du en väldigt bred kajak (över 76 cm) passar en paddel i intervallet 230-250 cm. Majoriteten av alla kajaker är dock under 59 cm breda så vanligast är att man väljer en paddel som är mellan 210-220 cm.

Hur lång paddel till kanot?

De flesta kanotister vill ha en kanotpaddel mellan 130 till 155 cm. Storlekarna delas ofta in två olika grupper. Kanadensarpaddlar med böjt skaft (likt en sup-paddel) är i allmänhet kortare på grund av deras kortare, bredare blad, vanliga längder är 120 till 138 cm.

Hur bra träning är paddla kajak?

Kajakpaddling är en utmärkt aktivitet både för avkoppling och träning. Oavsett om ditt mål är med paddlingen så utmanar den likväl din fysiska som din mentala förmåga. Att paddla i blåst eller hålla balanserad och stabil kurs i svall kräver fysisk och mental styrka samt en hel del teknik.

Hur gör man när man paddlar?

Sätt ner hela paddeln i vattnet nära fören. För paddeln i en cirkelrörelse ut från kanoten med armen på dragsidan rak under hela taget. Den andra armen hålls nära kroppen och med paddeln lågt. Utnyttja bålrotationen och pressa med den dragande sidans knä och fot.

Hur lätt välter en kanot?

Generellt kan man säga att en lång och rak köl gör att det är lätt att paddla rakt fram. Kanoten blir kurs stabil. En kanot som är böjd och går upp i för och akter är lätt att svänga med. En platt botten gör kanoten stabil på lugna vatten, en rund botten känns rankare i lugnt vatten men påverkas mindre av vågor.

Vad ska man tänka på när man paddlar kanot?

Kläder – Bäst är att klä sig så lätt och lite som möjligt utan att för den skull börja frysa. Tänk på att man blir varm när man paddlar. Träningskläder (syntetmaterial) är bra – kläderna ska gärna andas och torka snabbt om de blir blöta. En vindjacka kan vara bra att ha om det blåser.

Vilken längd på paddeln?

Vilken längd man skall välja beror på olika faktorer såsom personlig längd, kajakens bredd och hur van du är som paddlare. En person som är mellan 165 – 180 cm skall använda sig av en 230 cm lång paddel om kajaken är mellan 60-71cm bred.

Tryck till vattenytan ordentligt och distinkt med bladet samtidigt som du vickar tillbaka kajaken med höfterna till sin rätta köl. Paddeln ska röra sig som ett J i vattnet genom att du vrider handleden innan du lyfter den ur vattnet. Kom ihåg att centrera din vikt så snabbt som möjligt, men kom upp med huvudet sist.

Får fart med paddel?

Vingformade blad är för dig som är avancerad paddlare och passar för rak paddling i hög fart. Med en vingpaddel får du räkna med att du måste träna en hel del innan du får ut full effekt från paddeln. Grönlandspaddel ger också bra fart men kräver många fler paddeltag.

Varför paddla kajak?

–Att paddla i grupp är härligt och ger en fin gemenskap. Vi lär oss av varandra och blir bättre paddlare av bara farten. Men det är också säkrare att vara flera om något skulle gå på tok. Vattnet kan vara kallt långt in på sommaren även om luften känns varm och skön.

Share this post