Populära

Har du fragor om uppsagning?

Har du frågor om uppsägning?

Om du har frågor i samband med en uppsägning är du välkommen att kontakta Unionen för att få råd och stöd. Du har enligt lag rätt till skriftligt uppsägningsbesked. Vid uppsägning gäller kollektivavtalet där det finns ett sådant och reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS).

Har du rätt till uppsägningstid?

Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor. Upptäcker du att din uppsägningstid sträcker sig förbi det datum du ska börja en ny anställning, kan du försöka komma överens med din arbetsgivare att få sluta tidigare. Men det är inget du har rätt till.

Hur lång är uppsägningstiden på din arbetsplats?

Vanligtvis är uppsägningstiden 1-3 månader, beroende på hur länge du arbetat hos arbetsgivaren. Saknar din arbetsplats kollektivavtal, har du enligt lagen om anställningsskydd (LAS) 1 månads uppsägningstid. Läs mer om uppsägningstid när du säger upp dig från en tillsvidareanställning.

Kan du säga upp dig själv under uppsägningstiden?

Egen uppsägning – att säga upp sig själv. Om du vill byta jobb eller göra något annat, måste du säga upp dig själv. Under din uppsägningstid. Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor.

Vad är uppsägningsavtalet?

Tanken med uppsägningsavtalet är att arbetstagaren ska skriva under men han eller hon kan också vägra att skriva under den. Uppsägningen är trots ingen underskrift från arbetstagaren giltig. Det underlättar självfallet att arbetstagaren skriver under uppsägningsavtalet vilket alltid ska eftersträvas.

Vad är ett varsel för uppsägningar?

Ett varsel är en förvarning om att det kan bli uppsägningar på grund av arbetsbrist. Enligt lag måste en arbetsgivare som planerar att säga upp fler än fem anställda varsla Arbetsförmedlingen. Arbetsgivaren måste också förhandla med facket innan beslut om uppsägningar tas. Ett varsel är i sig ingen uppsägning.

Vad är varselskyldighet i samband med uppsägningar?

I samband med att det kan bli aktuellt med uppsägningar på grund av arbetsbrist hos en arbetsgivare, hör man ofta talas om varsel. Den varselskyldighet som finns är dock att varsla (informera) Arbetsförmedlingen om en driftsinskränkning , förutsatt att minst fem anställda berörs. Att varsla om uppsägning är inte samma sak som att säga upp.

Hur ska arbetsgivaren uppsäga uppsägningen?

En uppsägning ska alltid vara skriftlig och överlämnas till dig personligen. Om du inte finns på arbetsplatsen kan arbetsgivaren skicka uppsägningen i rekommenderat brev. Observera att en muntlig uppsägning är giltig, även om den är formellt felaktig. Säger arbetsgivaren upp dig muntligen – begär att få skriftligt besked.

Vad är ett uppsägningsbrev?

Ett uppsägningsbrev är ett dokument som arbetstagaren lämnar till arbetsgivaren för att meddela att ett anställningsavtal ska upphöra. Det används för att förtydliga att arbetstagaren väljer att avsluta tjänsten, men även för att garantera att arbetstagaren verkligen kan gå ifrån tjänsten efter anställningsavtalets uppsägningstid.

Vad är ett varsel om uppsägningar?

Ett varsel ska innehålla uppgift om skälen till de planerade uppsägningarna, antalet arbetstagare som avses bli uppsagda och under vilken tidsperiod uppsägningarna planeras ske. Fackklubbarna på arbetsplatsen har rätt att få en kopia av varslet till Arbetsförmedlingen. Varsel om uppsägningar. Att fastställa turordning för uppsägning

När blir du uppsagd på grund av arbetsbrist?

Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist . Uppsägningstid. Av ditt anställningsavtal eller ditt kollektivavtal framgår vilken uppsägningstid du har. Uppsägningstiden börjar löpa den dag du mottar uppsägningen. Om du blir uppsagd under din föräldraledighet börjar uppsägningstiden löpa när du planerar att börja arbeta igen.

Kan du inte få ut semester under uppsägningstiden?

Om semestern däremot inte redan är beviljad, kan du normalt inte få ut semester under uppsägningstiden om arbetsgivaren inte går med på det. Under uppsägningstid som inte är längre än sex månader får arbetsgivaren inte lägga ut semester om ni inte kommer överens om det.

Vad är grunden för uppsägning?

Skäl för uppsägning. Reglerna skiljer sig åt beroende på om grunden för uppsägningen är personliga skäl eller arbetsbrist. Personliga skäl är relaterade till den enskilda individen, alla andra uppsägningsskäl är arbetsbrist. I båda fallen är det arbetsgivaren som har bevisbördan för att det finns saklig grund.

Vad kan vara grund för uppsägning av personliga skäl?

Exempel på saklig grund för uppsägning av personliga skäl kan vara misshandel, hot om våld, stöld, förskingring, illojal konkurrens, arbetsvägran och olovlig frånvaro med mera. Vid allvarligare fall kan det till och med utgöra grund för avsked.

Hur lång är uppsägningstiden för medarbetaren?

Vid uppsägning av personliga skäl eller vid arbetsbrist har medarbetaren en uppsägningstid innan anställningen upphör. Hur lång den uppsägningstiden är beror på anställningstiden. Längden framgår av LAS eller av det kollektivavtal som gäller för medarbetaren.

Vad gäller uppsägning på grund av arbetsbrist?

Uppsägning på grund av arbetsbrist är en viktig förändring i verksamheten. Därför måste du som arbetsgivare förhandla med facket enligt medbestämmandelagen (MBL). Men det är inte tillåtet att hyra in personal enbart för att kringgå reglerna om återanställningsrätt.

Vad innebär saklig grund för uppsägning?

Saklig grund för uppsägning innebär att en anställd beter sig på ett oönskat sätt och är medveten om att beteendet inte är acceptabelt. Du som arbetsgivare är alltså skyldig att göra den anställda medveten om att du anser att hens beteende är felaktigt.

Kan du kräva längre uppsägningstid?

Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.

Har arbetsgivaren gjort ditt kontrakt uppsägningsbart?

Om arbetsgivaren har gjort ditt kontrakt uppsägningsbart, så har du också rätt att avsluta det med minst en månads uppsägningstid.

Vad är turordning vid uppsägning?

Huvudregeln för turordning vid uppsägning. Huvudregeln är att en person med längre anställningstid har företräde framför en med kortare anställningstid i samband med uppsägningar – enligt principen ”sist in, först ut”. Vid lika anställningstid blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre.

Har du blivit uppsagd från fast anställning?

Om du har blivit uppsagd har du under uppsägningstiden rätt att arbeta, samt behålla din lön och andra anställningsförmåner. Enligt Lagen om anställningsskydd, LAS, kan du bli uppsagd från en fast anställning på två grunder: arbetsbrist eller personliga skäl.

Vad är skillnaden mellan avsked och uppsägning?

Det är stor skillnad mellan att bli avskedad och bli uppsagd. Vid avsked måste du lämna arbetsplatsen omgående. Vid uppsägning har du en uppsägningstid. Blir du avskedad får du lämna anställningen omedelbart och har inte längre rätt till lön och andra anställningsförmåner.

https://www.youtube.com/watch?v=2Rd2fpJKstk

Hur länge gäller uppsägningstid för en anställd?

Uppsägningstid. Om du säger upp en anställd så gäller alltid minst en månads uppsägningstid. Uppsägningstiden kan vara längre, beroende på hur länge personen varit anställd i ditt företag eller vad som står i kollektivavtalet. Om det inte finns något kollektivavtal så gäller Lagen om anställningsskydd (LAS).

Vad beror uppsägningen på?

Enligt LAS beror en uppsägning alltid på antingen arbetsbrist eller personliga skäl. Men du får inte skylla på arbetsbrist om det i själva verket handlar om något personligt. Om uppsägningen ifrågasätts och prövas av Arbetsdomstolen måste du kunna bevisa att uppsägningen gjorts av företagsekonomiska skäl eller andra verksamhetsskäl.

Kan du göra avräkning för inkomster under uppsägningstiden?

Däremot kan arbetsgivaren inte göra avräkning för inkomster du har som frilans. I ett avtal om uppsägning är det dock inte ovanligt att man får uppsägningstiden arbetsbefriad och avräkningsfri. Det innebär att om du får ett nytt jobb under uppsägningstiden så får du dubbla löner för den tiden.

Vad är huvudregeln för uppsägning?

Huvudregeln för turordning vid uppsägning Huvudregeln är att en person med längre anställningstid har företräde framför en med kortare anställningstid i samband med uppsägningar – enligt principen ”sist in, först ut”. Vid lika anställningstid blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre.

Vad är reglerna om uppsägningstid?

Reglerna om uppsägningstid står i lagen om anställningsskydd (las). Om du har kollektivavtal, läs igenom det, Ibland förekommer det att man gör en överenskommelse som innebär att uppsägningslönen är avräkningsfri. Det innebär att även om du får ett nytt jobb får du behålla din tidigare lön.

Har du rätt och skyldighet att arbeta under uppsägningstid?

Du har både rätt och skyldighet att arbeta under din uppsägningstid, det kallas arbetsplikt. Det beror på att du fortfarande är anställd under din uppsägningstid. Du ska alltså jobba på som vanligt, om du inte fått nya arbetsuppgifter just under uppsägningstiden.

Hur länge gäller uppsägningstiden enligt LAS?

Uppsägningstiden gäller från den dag uppsägningen träder i kraft. Uppsägningstiden är minst en månad, men kan vara längre om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Om du inte har kollektivavtal och har varit anställd i minst två år hos samma arbetsgivare får du längre uppsägningstid enligt LAS. Läs mer om uppsägningstider.

Vad innebär uppsägning av personliga skäl?

Uppsägning av personliga skäl innebär att du säger upp någon som misskött sig så grovt att det inte längre är möjligt att anställningen fortsätter. Beteende som kan ligga till grund för personliga skäl kan vara av olika karaktär, till exempel: En engångsföreteelse är inte tillräcklig för att säga upp en anställd,

Share this post