Blogga

Hur mater man lindningar?

Hur mäter man lindningar?

Det går bra att mäta från kontaktorn också i de flesta fall, men man bör vrida på motoraxeln om möjligt under mätningen, för beroende i vilket läge rotorn har stannat kan mätvärdena skilja ganska mycket mellan lindningarna även om det inte är något fel. Tror de flesta använder TR1000-mätaren, så även jag.

Vilka åtgärder är viktigast att börja en felsökning med?

Tricket för effektiv felsökning är att identifiera och själv dokumentera i detalj om orsaken till problemet. Vissa gånger kan det vara så att man i rollen som supportmedarbetare i ett första läge kan hjälpa kunden med att kunna utföra sitt arbete, även om systemet inte upplevs fungera optimalt.

Hur skall isolationsresistansen mätas?

Enligt starkströms- föreskrifterna måste mätning av isolationsresistansen göras och kravet är att man mäter mellan faserna plus noll och jord. Isolationsprovare, även kallad megger, finns i olika utföranden. Det finns både analoga och digitala instru- ment.

Hur man Meggar en kabel?

För att genomföra provet ansluts isolationsprovaren (så kallad megger) över lindningen på objektet. Isolationsspänningen läggs på under en bestämd tid, vanligtvis en minut. Testet bör endast genomföras om lindningens temperatur överstiger dagg- punkten (1).

Hur vet man om en elmotor är trasig?

Här är en typisk att-göra-lista för servicetekniker som felsöker en trasig motor:

  1. Försök inte att starta om motorn.
  2. Utför en grundläggande undersökning av motorn Sök efter rök.
  3. Samla in grundläggande information om motorn.
  4. Testa isoleringsresistansen hos ledningen och belastningskretsarna till jord.

Hur funkar en 3 fas motor?

Inkoppling av 3-fas motorer 3-fas enhastighetsmotorer kan kopplas in på två sätt; ”D” och ”Y”. Vid D-kopplad motor: Lika med nätets huvudspänning. Vid Y-kopplad motor: 1/√3 × nätets huvudspänning. Statoruttagen är märkta enligt svensk och internationell standard U, V, W.

Share this post