Allmänning

Hur ser man att det ar ett vinterdack?

Hur ser man att det är ett vinterdäck?

Godkända vinterdäck är märkta Ett godkänt vinterdäck är ett däck som är märkt M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller ”Mud and Snow” eller däck märkta med symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF). Men det är inte så enkelt. Ett däck kan vara märkt med MS utan att vara ett godkänt vinterdäck.

Kan man göra om man har för lite luft i däcken?

Byt ventilerna på däcken om du har lite äldre bil. För lågt lufttryck beror ofta på att gamla ventiler släpper ut luft på grund av att förtätningsgummit på ventilen har torkat ut.

När är dubbdäck olagliga?

Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december – 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober – 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Vad är skillnaden mellan vinterdäck och dubbdäck?

Dubbdäcken fungerar bäst på is, men river upp hälsofarliga partiklar på barmark. Dubbade och dubbfria däck har däremot likvärdigt grepp på barmark och snö. Vinterdäcken är också olika utformade beroende på tillverkare.

Kan man dubba om däck?

Kan jag montera nya dubbar i dubbdäck när dubbarna har lossnat? Nej, dubbar som har lossnat kan inte ersättas med nya eftersom dubbarna inte blir kvar i hålen för dubbarna.

Hur vet man om det är sommar eller vinterdäck?

Sommardäck är däcken du ska använda när det inte är vinterväglag. Vinterdäck är märkta med ”MS” (Mud and Snow) och finns i 2 varianter: Dubbdäck = bra grepp på snö och isigt underlag, sliter dock hårt på vägarna. Friktionsdäck = bra grepp på snö och lite sämre på is, sliter mindre på vägarna.

När ska man byta till vinterdäck 2021?

De datum som Transportstyrelsen har satt upp som krav på att ha vinterdäck är 1 december 2021 – 31 mars 2022. Det kan dock vara som så att du måste byta innan 1 december om det redan har blivit vinterväglag där du befinner dig.

Vilka vinterdäck är sämst?

UNDVIK DESSA DUBBDÄCK I VINTER: Linglong Green-Max – får hyfsat betyg men eftersom däcket är så opålitligt att du inte vet när greppet släpper tycker Fattiglappen att du ska undvika däcket helt. Kontio Tyres IcePaw – 270 dubbar gör inte däcket bättre för det.

Share this post