Frågor

Vad betyder SOE operation?

Vad betyder SOE operation?

Special Operations Executive, SOE, även kallad The Baker Street Irregulars, var en brittisk organisation under andra världskriget. SOE svarade för sabotage- och understödsverksamhet inom ramen för vad som idag kallas för Military Operations Other Than War (MOOTW).

Varför så trött efter operation?

Det är vanligt att du känner dig trött och seg när du vaknar upp efter att ha varit sövd. Det tar alltifrån en halvtimme upp till ett halvt dygn för narkosmedlen att lämna kroppen. Du kan vara trött i flera veckor och ibland månader efter en operation, eftersom kroppens återhämtning tar mycket energi.

Vad betyder Salpingo Ooforektomi?

Hysterektomi betyder att din syster har fått borttaget livmodern och salpingo-ooforektomi betyder att hon också fått borttaget äggledarna och äggstockarna. Laparoskopisk betyder att man gjort operationen via titthål. Man för då in ett rör nedom naveln i vilket man har en kamera.

Kan cancerceller spridas till andra delar av kroppen?

Cancerceller kan sprida sig via blod och lymfvätska till andra delar av kroppen och där bilda metastaser, dottertumörer. Cancertumörer kan också spridas i kroppen genom att växa direkt in i annan vävnad.

Vad är andra fasen av cancer?

Andra fasen eller cancer in situ – cancer som växer på en avgränsad plats. I den andra fasen är cellerna så förändrade att de har blivit cancerceller. In situ betyder på plats och innebär att cellerna fortfarande växer på ett och samma ställe. De tränger inte in i andra vävnader eller organ.

Vad är skillnaden mellan cancer och dottertumörer?

Celler som sprider sig från en cancertumör till andra delar av kroppen kan bilda nya cancertumörer. De kallas dottertumörer, eller metastaser. Metastaser uppstår oftare i vissa organ än i andra, till exempel lymfkörtlarna, lungorna, skelettet, levern och hjärnan. Det är olika för olika cancersjukdomar.

Vad är symptomen på magsäckscancer?

Lite ont i magen, uppkördhet och obehagskänslor är ett vanligt symptom på magsäckscancer, men det är också ett vanligt symptom på många andra tillstånd. Dessa obehagskänslor kommer ofta efter att du har ätit, speciellt efter en viss typ av mat så som kött. 2.

Hysterektomi betyder att din syster har fått borttaget livmodern och salpingo-ooforektomi betyder att hon också fått borttaget äggledarna och äggstockarna. Laparoskopisk betyder att man gjort operationen via titthål.

Kan man bli frisk från äggstockscancer?

Ibland går det inte att bli av med sjukdomen. Då finns behandling som kan göra att du ändå får leva ett bra liv länge med sjukdomen. Det finns behandling som kan sakta ner sjukdomen och som kan lindra symtom under lång tid, ibland i många år. Läs mer om palliativ vård – att förlänga livet eller lindra symtom.

Share this post