Allmänning

Hur mycket ska en kedja vara spand?

Hur mycket ska en kedja vara spänd?

Generellt på en sportigare hoj ska kedjespelet vara ca 35 mm om du mäter underkant-nertryckt till överkant-upptryckt.

Hur spänd ska en Crosskedja vara?

För slapp eller för spänd kedja leder till ökat slitage, därför är det viktigt att kolla sin kedja regelbundet. 3st fingermodellen fungerar i de flesta fall. Precis bakom kedjesläpan ska ca 3st fingrar få plats. KTM kan kräva lite mer spel än japanska crossar.

Hur hårt ska man spänna en Motorsågskedja?

Det som kan kännas klurigt är att veta när kedjan behöver spännas och hur mycket. Kedjan bör ha lite slack från svärdet, så att kedjan inte sitter för hårt och kan röra sig runt svärdet. Om kedjan sitter för hårt så kan den inte rotera obehindrat runt svärdet, vilket kan slita på motorsågen.

Hur hårt ska kedjan vara spänd moped?

– När du är nöjd dra åt båda bultarna på hjulaxeln. (ibland spänns kedjan när du dragit åt bultarna). (normalt bör spelet nu ligga på ca 25mm).

Vad händer om kedjan är för spänd?

Ett för stort kedjespel (när kedjan är för löst spänd) kan leda till att kedjan hoppar av medan ett för litet kedjespel (när kedjan är för hårt spänd) kan leda till att kedjan brister. I bägge fallen kan kedjan i värsta fall låsa bakhjulet och eventuellt även skada motorn.

Hur man spänner en kedja?

På standardcyklar spänns kedjan genom att släppa på bakhjulets muttrar. Hjulet dras sedan bakåt så att kedjan blir lagom spänd. Dra åt muttrarna och se till att hjulet hamnar rakt. Kontrollera så att hjulet sitter fast ordentligt.

Hur mäter man en mc kedja?

Typ och storlek på kedjan bestäms av måttet mellan rullarna. Det kallas för delning eller pitch. De flesta kedjorna mäts i tum mellan delningarna, förutom de minsta kedjorna med en delning på 8 mm eller mindre.

Vilken är den största risken om kedjan på ditt fordon är för löst spänd?

Vad kan hända om kedjan är för hårt spänd?

Hur man spänner kedja?

Så justerar du din cykelkedja steg-för-steg

  1. Lossa på bakhjulets muttrar. På en vanlig standardcykel börjar du med att lossa på de muttrar som håller fast bakhjulet.
  2. För hjulet bakåt. Nästa steg är att dra tillbaka bakhjulet så att kedjan spänns lagom mycket.
  3. Skruva åt muttrarna.

Vad är den största risken om kedjan är för löst spänd?

Om kedjan sitter löst så kan den hoppa av under körning, tänk även på att en för löst och hårt spänd kedja kan töjas ut och förstöras. Se till att hitta rätt balans och se även till att kedjan är ren. Du bör även med jämna mellanrum smörja kedjan.

Share this post