Blogga

Hur tillverkas smorjfett?

Hur tillverkas smörjfett?

Fett baserade på tvålar är mest förekommande. De allra första typerna av smörjfett tillverkades genom att reagera kalk med naturliga fettsyror som vegetabiliska oljor eller animaliska fetter i närvaro av vatten. Denna typ av förtjockad olja räckte till för att smörja enkla element såsom vagnshjul och vattenhjul.

Vad består smörjfett av?

Ett smörjfett består av basolja, förtjockningsmedel och diverse additiv. Konsistensen på ett smörjfett kan variera från trögflytande till fast. Denna konsistens klassificeras i s.k. NLGI-klasser från 000 som är mycket mjukt och flytande till 6 som är hårt och fast.

Vad innehåller smörjfett?

Ett smörjfett är egentligen inget annat än en smörjolja som förtjockats med ett förtjockningsmedel för att oljan skall stanna kvar på plats. Förutom olja och förtjockningsmedel innehåller smörjfett även olika typer av additiv avsedda att förbättra olika egenskaper som t.

Vilket fett till grävmaskin?

Att tänka på vid köp av fett är att det ska tåla höga yttryck, vilket det blir mellan bussningar och tappar. Skall man smörja lederna i en grävmaskin eller hjullastare så behöver man inte ha ha ett fett som klarar höga varvtal (då ska man gräva nå utomjordiskt fort…).

Hur mäts konsistensen på fett?

Konsistensen på smörjfett anges med ett tal, konsistenstalet, ett högre värde anger ett styvare smörjfett. Mätningen sker genom att en kon släpps ner i ett smörjfettsprov enligt en specifi-cerad metod. Man mäter hur djupt konen sjunkit i smörjfettet och översätter detta till ett tal enligt tabellen nedan.

Vad är EP fett?

Hur får man gummi mjukt?

Svar: En klassisk metod för att fräscha upp och mjukgöra gammalt gummi är att smörja in ytan med en blandning av glycerin (glycerol på kemistspråk) och rödsprit. Blandningsförhållandet är inte alls kritiskt – rödspritens uppgift är att späda ut glycerinet. Blanda runt 50/50 så blir det bra.

Vad är Konsistensfett?

Smörjfett är ett halvflytande smörjmedel bestående av en smörjolja förtjockad med 5 – 30 procent av olika typer av förtjockare. Smörjfettets konsistensen mäts i så kallade NLGI-klasser.

Varför Litiumfett?

Alla litiumfett är mekaniskt stabila, har god vattenresistens och klarar relativt höga temperaturer. Kalcium: Kalciumstearat är vår äldsta förtjockare. Den har mycket god vattenresistens, bra mekanisk stabilitet och är billig att tillverka.

Vad är universalfett?

Brett användningsområde inom angivna temperaturgränser. Lämplig för kullager och våta miljöer. Bra mekanisk stabilitet.

Vad används smörjolja till?

En uppgift är att smörja, det vill säga att hålla friktionsytorna i motorn åtskilda. En annan är att kyla genom att transportera bort värme. En tredje är att skydda motordelar mot korrosion. En fjärde uppgift är att minska vibrationerna och därmed dämpa motorljudet.

Vad är bäst mättat eller omättat fett?

Mättade fettsyror ökar mängden ”dåligt” kolesterol i blodet, vilket i sin tur anses kunna öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Omättade fettsyror däremot sänker det ”dåliga” kolesterolet och kan på så sätt minska risken.

Share this post