Blogga

Vilken farg har Pluskabeln?

Vilken färg har Pluskabeln?

Re: Det där med färgerna på plus och minus Det skulle man inte våga skriva idag. Min båt har ägts av en elektriker, alltså är blå minus och svart, vit, grön, brun = plus. På mina kablar är pluskabeln märkt med röd tejp eller hylsa.

Vilken färg är N och L?

N står för ”Neutralledare”, tidigare kallad Nollan. Neutralledaren är blå och ska anslutas vid N. Fasledaren är svart och ska anslutas vid L (om den märkningen finns). På lite nyare lampproppar finns det även anslutning för en skyddsledare, som är gul-och grön.

Vilken färg är fas?

Starkström

Färg Beteckning Beskrivning
Grön-gul PE, G, ⏚ Skyddsjord
Blå N Neutralledare, normsatt 1995
Brun L1, R Fasledare, svart användes före 1995
Svart L2, S Fasledare

Vilken kabel är plus och minus?

Plus/minus Svaret är som tur är ganska enkelt: batteriets pluspol måste alltid vara ihopkopplad med den röda kabeln, och minuspolen måste vara ihopkopplad med den svarta kabeln. När du tar bort batteriet ska klämman först kopplas bort från minuspolen, och därefter pluspolen.

Vilken kabel är vilken?

Grön/gul brukar vara jord. Svart brukar väl vara noll/minus. Röd är väl plus. Blå, brun, vit osv är väl alla fas(er).

Vad är grön sladd?

Blå är nolla. Grön/gul är ALLTID eller ska ALLTID vara jord. Röd var förr i tiden oxå jord, så hittar du en röd kabel så kan det va jord.

Vilka färger har L1 L2 L3?

Standarden om anslutning av lågspänningsinstallationer till elnätet, SS 4370140 som bland annat hanterar ledare i anslutningspunkten och till mättransformatorer anger dock L1 brun, L2 svart och L3 grå.

Vad är L1 och L2?

Fasledare. Till huvudcentralen kommer tre stycken fasledare (L1, L2 och L3). Det är faserna som är de spännings-/strömförande anslutningarna.

Share this post